BLIR I NORD: Nesten alle sykepleierstudentene som utdanner seg ved UiT bli i Nord. Foto: Ronald Johansen
            (Foto: Ronald Johansen)

BLIR I NORD: Nesten alle sykepleierstudentene som utdanner seg ved UiT bli i Nord. Foto: Ronald JohansenFoto: Ronald Johansen

Dette er unikt med sykepleierstudentene ved UiT

88 prosent av sykepleierstudentene som utdanner seg ved UiT, får jobb i Nord-Norge.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Det skriver UiT på sine nettsider.

– Ett år etter endt utdannelse er 88 prosent av sykepleierne, som har utdannet seg ved UiT, i jobb i Nord-Norge, sier Margrete Gaski ved Nasjonalt senter for distriktsmedisin ved UiT til UiTs nettsider.

Hun har undersøkt hvor sykepleierstudentene ved UiT fikk seg jobb etter endt utdanning. I undersøkelsen så hun på hvor de tidligere studentene nå jobbet, om de hadde deltid- eller fulltidsarbeid, og hvilke andre yrkesvalg de eventuelt har gjort.

– Et annet funn er at 82 prosent av dem arbeidet i landsdelen 10 år etter avsluttet utdanning. Det viser at utdanningssted gjør en forskjell, argumenterer Gaski.

Trenger flere sykepleiere

I dag er det stor mangel på sykepleiere, og tall fra SSB viser at det vil være behov for flere sykepleiere i fremtiden. I en rapport om arbeidsmarkedet for helse- og sosialpersonell fram mot 2035, har Norge en økende underdekning av blant annet sykepleiere.

– På høyskolenivå vil det etter hvert være nødvendig å øke utdanningskapasiteten for å unngå økende underdekning for bioingeniører, fysioterapeuter, helsesøstre og sykepleiere, står det i rapporten.

Vil utdanne i hjemtraktene

UiT skriver på sine nettsider at de har hatt et stort fokus på å tilby sykepleierstudenter en utdanning der de selv bor, og der det er behov for sykepleiere. Fullverdige sykepleierstudier i distriktene, som Hammerfest og Narvik er også en prioritet.

– To av tre sykepleiere som har vokst opp i Øst-Finnmark tar seg for eksempel jobb i Øst-Finnmark dersom de utdanner seg i Hammerfest, mens kun en av fire reiser tilbake dit dersom de tar utdannelsen i Tromsø, forteller Gaski.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: