Dobbeltmoral, berikelse på ryggen til de fattige, lidelsens forlengelse og positive børsmeldinger. Kredittkortselskapene stjeler fra de fattige, og gir til de rike. Det er noen som har mistet sitt moralske kompass og tjener milliarder på fornedrelsens forretninger.

Kreditt er utsatt betaling. Forbrukslån er lån til forbruk. Det de har til felles er at du slipper å stille noe sikkerhet. Billån har høyere rente enn huslån fordi biler går ned i verdi. Sikkerhet brukte å bety noe i finansverden. Nå er sikkerhet gammeldags og kjedelig. Det er farlig når finans- og bankvirksomhet betyr kreativitet og spenning. Kreditt og forbrukslån er fornøyelsesparken til finansnæringen.

Jeg vedder mye på at butikker tjener mye penger på å lure kundene til å kjøpe i dag, og betale om 6 måneder. I tillegg er jeg skråsikker på at alle forretninger som har en avtale med alt fra Santander til Cresco får penger i hånden for å overtale kunder til å kjøpe en vare på kreditt. En slu og stygg metode for å få folk på kroken. Dette er svært god forretning for dem som tjener på det, og ditto utnytting av naivitet.

Smak også på

ordet forbrukslån. Lån til forbruk. Du greier ikke å få endene i hverdagen til å møtes og må låne penger til ditt forbruk. Det er garantert mange mennesker som har en usunn pengebruk, og de fleste har overhodet ingen andre å skylde på enn seg selv for uføret de har havnet i. Du ligger som du reder.

Magnus Mæland (H) komitéleder Foto: Tromsø kommune

Jeg kommer derimot ikke bort fra følelsen av at de som har havnet i uføret virkelig sliter med å komme seg opp fra gjørma. De kan låne seg et pust i bakken med flere forbrukslån og flere kredittkort. Jeg lever etter regelen om at vi dømmer et samfunn etter hvordan vi behandler de svakeste. Og de som ligger nede trenger ikke å se kjendiser som beriker seg på deres ulykke.

Bank Norwegian trekkes fram som en suksess. De tjener hvert år flere hundretalls millioner på forbrukslån, kredittkort og bankinnskudd. De har kjente nåværende og tidligere idrettskjendiser som Thor Hushovd, Aksel Lund Svindal og Petter Solberg på eiersiden.

Forbilder for våre barn eier aksjer for flere millioner i et selskap som profitterer på andres elendighet. Du må være nedsnødd, for å bruke et Tromsø-uttrykk, for å tro at de tjener penger på folkene som betaler kredittkortregningen i tide eller på mennesker som setter penger inn i banken.

Det som provoserte meg mest var hvordan det børsnoterte selskapet Norwegian Finans holdning, som eier 100 prosent av aksjene i Bank Norwegian, smilende skryter av resultater som stadig skyter oppover, samtidig som de prøver å fremstå som om de tar sosialt ansvar med å støtte gjeldsregister og felles markedsføringsregler.

Pengene ligger i 22 prosent rente på forbrukslån og kreditt. Eller som de selv sier på sin nettside: «Lån inntil 600.000 kr til hva du vil! Det verste er at disse cowboyene årlig kjører kampanjer for å få privat økonomi inn i skolen som eget fag. Snakk om stryke offentligheten på kinnet med venstre hånd og slå blåveiser med høyrehånden.

De som tar den reelle regningen er mann og dama i gata. Skattebetalerne. Kommuner må stille med gjeldsrådgivere, kommunale boliger, sosialhjelp, subsidiere foreldrebetalingen til barnehagen og mer til. Mens prinsene og prinsessene spiser kake til lunsj, betaler offentligheten det tørre brødet til de som havnet i uføret.

Jeg tror ikke at man skal forby alt man ikke liker. Jeg kan forstå behovet for kreditt og usikre lån, men det er en skammelig bransje. Argumentene for er syltynne. Smarte reguleringer må på plass, men jeg håper virkelig man også diskuterer hvordan man skal finansiere offentlighetens plikt til å rydde opp etter kredittmonsteret.