– Jeg registrerer at UNN-ledelsen går ut og sier at de er bekymret for ferieavviklingen da de forventer at det blir mange utskrivningsklare pasienter som vi i Tromsø kommune er forpliktet til å ta imot. Er vi rustet godt nok, spør Johansen.

iTromsø skrev mandag at Fylkesmannen nå har bedt regionrådene samarbeide tettere med UNN for å unngå en like prekær situasjon som i fjor, hvor antallet pasienter som var utskrivningsklare hopet seg opp på sykehuset ettersom kommunen ikke hadde kapasitet til å ta imot dem.

Kommunen er pålagt en døgnmulkt på 4.622 kroner per utskrivningsklare pasient for hvert døgn de ligger på sykehuset.

Bedre samhandling

Johansen ba kommuneadministrasjonen fremlegge en statistikk til neste møte som viser hvor mange utskrivningsklare pasienter kommunen har hatt hittil i år sammenlignet med fjoråret. Hun etterlyste også en prognose på hvor mange det vil dreie seg om i feriemånedene.

– Det er også viktig at vi i formannskapet orienteres om hvilke planer kommunen har for å få til en bedre samhandling med UNN. Sykehuset mener ensidig at det er de som har rett til å skrive ut pasienter, nærmest uavhengig av om vi er beredt til å ta imot dem. For å unngå at pasientene blir kasteballer i systemet, er vi nødt til å få på plass et bedre samhandlingsapparat, sier hun.

Daglig kontakt med UNN

Administrasjonssjef Brit Elin Steinveg forsikret formannskapet om at kommunen tar utfordringene på ramme alvor.

– Jeg er omtrent daglig i kontakt med sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen vedrørende problematikken knyttet til utskrivningsklare pasienter. Det er en stor utfordring for kommunen, og det henger sammen med at vi henger etter med utbygging av nye sengeplasser. Vi jobber med å finne en løsning på det, sier hun.

Steinveg forteller at kommunen nå jobber med flere alternative løsninger; blant annet boliger på Brensholmen og ekstra sengeplasser på Kroken sykehjem.

– Men det fordrer at man har bemanning og den nødvendige kompetansen på plass, medgir hun.

8. mai skal administrasjonen i møte med Fylkesmannen og UNN. Dagen før neste formannskapsmøte.

Sammensatt problem

– Der skal vi se på hvordan vi kan få til bedre samhandling oss imellom. Jeg kan nok si mer om de konkrete planene etter møtet, sier administrasjonssjefen.

Varaordfører og møteleder, Jarle Aarbakke (Ap), mener problemet er sammensatt.

– Jeg tror vi må erkjenne at samhandlingsreformen, som også har ført mye godt med seg, forutsatte at kommunene hadde kompetansen og infrastrukturen på plass for å ta imot sykere pasienter enn tidligere. Det har ikke vært tilfelle. Samtidig er det problematisk at UNN alene har ansvaret for utskrivning, da det er en mottaker som også skal være klar, sier han, og fortsetter:

– Med det nye helsehuset som åpner i august får vi både spisskompetanse og 69 nye sengeplasser. Det vil forbedre situasjonen betraktelig, sier han.

I dag ligger det mellom 10 og 15 utskrivningsklare pasienter på UNN som kommunen ikke har kapasitet til å ta imot.

– Men det er ikke hver dag det er så ille, understreker Steinveg.