– Vi er veldig godt fornøyd med å få penger til dette prosjektet, skriver prosjektleder Marit Aure ved Humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning på UiT – Norges arktiske universitet i en e-post.

Fikk det de søkte om

Hun befinner seg for tiden i Canada. Prosjektet som hun leder får tildelt 11,5 millioner kroner, det samme som de søkte om.

Nåløyet for å nå opp i søknadsbunken til de 70 millioner kronene Forskningsrådet deler ut til tverrfaglige byprosjekter, er svært trangt. Totalt fikk de inn 63 søknader med en samlet søkesum på over 700 millioner kroner.

– Vi har hatt tett dialog med potensielle søkere i forkant av utlysningen for å få miljøene til å etablere samarbeid med forskere fra ulike fagmiljøer og mellom forskning, næringsliv og andre relevante aktører, og har dermed fått et mangfold av perspektiver, sier direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet i en pressemelding.

Studier i Tromsø og Bodø

I tillegg til UiT deltar blant annet Nordlandsforskning, Norsk institutt for bioøkonomi, HATS, ArtZone, Purple Dinner AS, Tromsø kommune, Bodø Røde Kors, Snakk for deg sjøl AS, forskere fra Roskilde Universtitet og Cambridge University.

– Prosjektet handler om nye måter å drive integrasjonsarbeid på – «Innovasjoner i integrering». Fokus er på hvordan vi skal leve sammen i byer. Vi skal gjøre studier i Tromsø og Bodø. Forskningsrådet ville ha spennende og utradisjonelle prosjekt, og det tror vi at vi har gitt dem. Hovedideen i prosjektet å lære fra de mange pop up-tiltakene som oppsto etter økningen i flyktningtilstrømningen i 2015, skriver Marit Aure.

Fokus på integrering

UiT-prosjektet blir en del av Forskningsrådets initiativ til forskning og innovasjon for fremtidens byer (BYFORSK). I følge forskningsrådets nettside skal BYFORSK bidra til «å levere ny innsikt og nye løsninger som bidrar til attraktive, bærekraftige og økonomisk levedyktige byområder».

– Vi er opptatt av hva som skal til for at folk faktisk møtes, og hva slags møter som bidrar til integrering og utforske hva det vil si å være integrert. Vi er opptatt av hvordan integrering oppstår og her tenker vi at det er mange ulike veier å gå, og ulike måter å møtes, være sammen på og delta i samfunnet, skriver Aure.