Det er duket for vårrengjøring, og både forskere, ingeniører, administrasjonen, rådgivere og øvrige ansatte ved Norsk Polarinstitutt har gjort sitt. Onsdag morgen tok de bussen fra Framsenteret til Kvaløya, der de tilbrakte dagen med å rydde strender ved Otervika og ved Sommarøy.

– Man har hørt, lest og snakket med våre forskere. Og noen av oss har vært med på lignende innsamlingene tidligere, eksempelvis ved Svalbard. Likevel blir man overrasket av den store mengden søppel som ligger i strandsonen når man fysisk tar det for øyet, forteller kommunikasjonsrådgiver Elin Vinje Jenssen ved polarinstituttet til iTromsø.

Mye søppel

Søpla som de fant i fjæra ble båret opp til hovedveien der det blir hentet av kommunen.

– Søppel på strendene i Norge, og på Svalbard, kommer i stor grad fra fiskeflåten, noe vi var vitne til i det. Vi fant masser av tauverk, notrester og garnkuler, og mye lå delvis gravd ned i sanden, og det var ikke lett å få det opp, som dere kan se av bildene. Søpla har blitt fraktet til strendene med havstrømmene. Dyr i vann eller på land kan sette seg fast eller skade seg i dette plastsøppelet, noe vi har sett flere eksempler på de siste årene, blant annet på Svalbard der både isbjørn, reinsdyr og fugler har hatt for eksempel tau og vaiere sittende fast til kroppen, skriver hun i en e-post.

Nedgravd

Mesteparten av søpla som ble funnet i fjæra stammet fra fiskeflåten. Noe av det var helt eller delvis nedgravd i sanden.

– Det ligger nok ganske store mengder søppel og tauverk gjemt under sanden, som vi ikke klarer å se, sier Jenssen.

Små dyr fanger eller filtrerer plast, og i laboratoriet har forskere gjort forsøk med blåskjell og krepsdyr, som raudåte, som viser at de tar opp små plastpartikler fra vannet de lever i.