– Det blir en svær oppgradering av dette området, som vil gi bedre tilgjengelighet for funksjonshemmede, ny gatevarme i gågata, påkostet lysanlegg og gatevarme i Kirkeparken, sier ordfører Kristin Røymo (Ap).

Tirsdag rykket Braathen Landskapsentreprenør inn i Kirkeparken med utstyr og arbeidere. Onsdag var arbeidere i gang med å beskytte trærne mot anleggsarbeidet. Fram til november skal 11 ansatte jobbe i Kirkeparken, Bankgata, Storgata og Kirkegata, for å gjøre denne delen av sentrum mer attraktiv å oppholde seg og ferdes i. Prislappen er på vel 30 millioner kroner.

Riksantikvaren og fylkeskonservatoren er blitt enige med kommunen om at det skal legges sandblåst asfalt i Kirkeparken. Det blir ny trapp til Domkirka, tilpasset rullestolbrukere. For første gang skal det åpnes opp på baksiden av Domkirka hvor det blant annet kommer vannspeil og sittekokonger.

Glad ordfører

Gågata forlenges til Kirkegata, det blir bredere fortau, flere oppholdssoner og ny gatebelysning. Planen er å begynne med strekningen Fredrik Langes gate-Storgata.

– Det blir åpent for fotgjengere og varetransport. Asfalten skal rives opp og erstattes med skifer og granitt, sier prosjektleder Carl Søndenaa i Braathen Landskapsentreprenør.

Arbeidene skulle egentlig startet i fjor, men etter at kommunen bare fikk ett tilbud på oppdraget, måtte det gjennomføres en ny anbudsrunde.

– Jeg er glad for at vi er i gang, selv om snøen ennå ikke er borte og sesongen kort. Vi legger opp til god dialog mellom kommunen, entreprenøren og gårdeierne, sier Røymo.

Historiske passasjer

Selv om det til blir redusert fremkommelighet i området, skal butikkene holde åpent hele anleggsperioden. Ordføreren får støtte fra en av gårdeierne som blir mest berørt. Begge gleder seg til Lehnesmåttet som får marmordekke, varme og ny belysning.

– Vi er innstilt på godt samarbeid, alle må glede seg over oppgraderingen som skjer. Vi er spente på Lehnesmåttet, det er historisk at det blir oppvarmet, og snart kan hvem som helst bruke det hele året. De små passasjene er historisk viktige for byen, sier gullsmed Elin Wintervold.

– Lehnesmåttet kommer til å bli en perle, sier Røymo.

I anleggsperioden blir taxiholdeplassen flyttet fra Bankgata til Kirkegata.