Det som startet med en varslingssak i fjor, skal nå behandles i Kontrollutvalget. I innstillingen til vedtak heter det at tiltaket er i strid med gjeldende, etiske retningslinjer og at administrasjonssjef Britt Elin Steinveg får i oppgave å se på de skattemessige sidene av saken.

– Jeg beklager ...

I en e-post til de ansatte på brannstasjonen skriver Øystein Solstad i dag følgende:

"I løpet av dagen eller morgendagen vil dere kunne lese en sak om bruk av feierne til kurs/opplæring på min fritidsbolig i Skarsfjorden. Opplæringen/kurset gikk ut på montering/rehabilitering av pipe. Jeg har dessverre gjort en feilvurdering og utvist dårlig skjønn med tanke på de etiske retningslinjene. Målet var å gi feierne en mulighet for nødvendig kompetanse samt å spare penger for enheten. Saken vil bli behandlet i Kontrollutvalget 10. mai. Jeg beklager den negative vinklingen saken kan få i media i forhold til TBR og at den kan skade vårt omdømme."

Til iTromsø sier Solstad at han har gjort en feilvurdering og legger seg fullstendig flat med tanke på prosessen som pågår. Ut over det ønsker han ikke å kommentere saken.

Nærmere undersøkelser

Etter at Kontrollutvalget ble kjent med saken, ble det besluttet at kommunerevisor skulle gjennomføre samtaler med de involverte.

Underveis har også avdelingsdirektør Øystein Nermo vært inne i saken. I en e-post til K-Sekretariatet og nevnte Steinveg, erkjenner Nermo at han ble kontaktet av Øystein Solstad før arbeidet i Skarsfjorden ble iverksatt.

– Virket greit ...

– Etter den beskrivelsen jeg fikk, ga jeg uttrykk for at saken virket grei. For det første skulle mannskapene uansett til det aktuelle området. Dernest var alternativet å sende feierne på et kostbart kurs.

Nermo erkjenner at samtalen skjedde i en hektisk hverdag. Men etter ett par dagers betenkning, kom han til at dette ikke var spesielt lurt.

Forhistorie

– For det første kom jeg til at det ikke var etisk korrekt ettersom tiltaket skulle skje på brannsjefens private hytte.

– Dernest tenkte jeg på etatens forhistorie – først og fremst oppsigelsen av den forrige brannsjefen, bedriftsidrettslagets ulovlige aktiviteter og den generelle omdømmebristen dette har medført. Men da jeg ringte Øystein Solstad for å trekke min aksept, var det for sent. Jobben var allerede utført, skriver Øystein Nermo i sin redegjørelse.

Opplæringstiltak

I saksfremlegget blir det trukket fram at arbeidet på hytta ikke var av privat karakter, men et opplæringstiltak for nye feiere. Likevel mener K-sekretariatet at saken kommer i konflikt med de etiske retningslinjene.

Seniorrådgiver Bjørn Halvor Wikasteen er klar i sin konklusjon:

– I retningslinjene kommer det klart fram at utstyr og mannskaper tilhørende brann og redning ikke kan benyttes til å utføre arbeid på en privat hytte som tilhører enhetslederen.

Sanksjoner

Videre påpeker Wikasteen at manglende etterlevelse og alvorlige brudd kan medføre arbeidsrettslige sanksjoner.

– Derfor er det kritikkverdig at en leder i kommunen er ukjent med sentrale og viktige bestemmelser i det etiske regelverket.

Seniorrådgiveren påpeker også svaret fra Øystein Nermo hvor det hevdes at aksepten til brannsjefen ble gitt i et hektisk øyeblikk.

Ingen grunn

– Tidspress og hektiske hverdager er i arbeidsretten ikke ansett som en unnskyldningsgrunn. Ansvaret for toppledere ligger uansett fast.

Sekretariatet konkluderer også med at Øystein Solstad opptrådte korrekt da han kontaktet sin overordnede, Øystein Nermo. At sistnevnte i ettertid retter kritikk mot brannsjefen for å ha forhørt seg, er derfor urimelig.

Skattepliktig

Etter at Kontrollutvalget iverksatte undersøkelsene, har Øystein Solstad på eget initiativ innmeldt en skattepliktig naturalinntekt på 15.000 kroner.

Selve jobben med ildstedet på hytta ble gjort i begynnelsen av november. Da ble tre kassebiler og mannskap fra brann og redning benyttet.

Også KommRev Nord er kritisk til forholdet. Forvaltningsrevisor Knut Teppan Vik konkluderer med at kommunen – gjennom det som er utført – er påført en unødvendig, erstatningsrettslig risiko.

aksepterte: Avdelingsdirektør Øystein Nermo aksepterte saken. Da han angret seg, var det for sent. Jobben var gjort. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø