Førstkommende tirsdag starter rettssaken mot den 35 år gamle mannen som står tiltalt for drapet på Linn Olsen Uteng (32). Uteng ble funnet drept i en leilighet i Røstbakken etter å ha blitt knivstukket med et kjøkkenredskap.

Den tiltalte ringte selv politiet og sa at han hadde drept kjæresten sin. Ifølge tiltalen skal mannen ha stukket kvinnen med kniv flere ganger i brystkassen. Fem knivstikk gikk inn i lungene og punkterte disse. Uteng døde kort tid etter dette. Statsadvokat og aktor i saken, Tor Børge Nordmo, forklarer til iTromsø at det var de fem knivstikkene i lungene som var dødelige.

Mannen står tiltalt for overtredelse av straffeloven paragraf 275, «for å ha drept en annen». Overtredelsen straffes med fengsel fra åtte inntil 21 år.

Rettspsykiatrisk vurdering

Under første rettsdag vil mannen ta stilling til tiltalen, samt legge fram en forklaring. Nordmo vil komme med en innledning, før to politibetjenter vil vitne.

– Ytterligere bevis blir lagt fram utover dagen, men det avhenger av hans forklaring, sier Nordmo til iTromsø.

Det er gjennomført en rettspsykiatrisk vurdering av mannen, og tre sakkyndige vil følge rettssaken.

– Ut fra tiltalen, så er det ikke forbeholdt om å legge ned påstand om verken tvunget psykisk helsevern eller forvaring. Dermed er han i utgangspunktet tilregnelig, forklarer Nordmo.

Identitet

En sentral del av etterforskning har vært å få klarlagt identiteten til den tiltalte. Da mannen var siktet for drapet, oppga han at hans alder var 27. I tiltalen er dette blitt endret til 35.

– Det har vært gjort en del etterforskning rundt dette. Det er blant annet gjort en del avhør i Danmark og det er innhentet en del dokumenter derfra, forklarer han.

Ifølge Nordmo kom 35-åringen til Norge i oktober 2008, og det er forløpet til ankomsten som er blitt undersøkt.

Totalt vil 22 personer vitne i saken, 14 vitner fra aktoratet og fem vitner fra forsvaret. I tillegg vil de tre sakkyndige forklare seg. Mange av dem er politifolk, blant annet politibetjenter som rykket ut til åstedet, teknikere som har tolket åstedsundersøkelsene og datatekniske undersøkelser.

– Det er også en del venner og bekjente av den drepte som skal vitne, sier statsadvokaten.