I går avslørte iTromsø at brannsjef Øystein Solstad har brukt flere av etatens feiere til å utføre arbeid på sin hytte i Skarsfjord. Jobben ble først godkjent av avdelingsdirektør Øystein Nermo. Da han – etter ett par dager – innså alvoret, var det for sent. Nå skal forholdet opp i Kontrollutvalget til uken.

Juridiske utfordringer

Seniorrådgiver i K-Sekretariatet, Bjørn Halvor Wikasteen, skriver i sitt saksfremlegg at den jobben som er gjort kan utløse erstatningskrav mot kommunen.

Til sitt forsvar har brannsjefen opplyst at jobben med ildstedet var et opplæringstiltak. I stedet for å sende feierne på et kostbart kursopplegg sørpå, ble tiltaket på hytta løsningen.

Nevnte Wikasteen slår fast at bruken av hytta som opplæringssted, reiser en del juridiske utfordringer.

Erstatningskrav

– For det første kunne en skade utført under arbeidet ha utløst et erstatningskrav mot kommunen. Det samme er tilfelle dersom det senere oppdages feil.

– Videre kan feil montering av pipe medføre brann, påpeker Wikasteen.

Han trekker også fram forholdet til brannsjefens forsikringsselskap og eventuelle pantehavere som problematisk.

Fagmessig utført

– Det er et alminnelig vilkår i forsikringsavtaler at håndverksarbeid skal være fagmessig utført. Å bruke et forsikringsobjekt til opplæring, er problematisk med tanke på ansvarsreglene.

K-Sekretariatet påpeker at norsk rett stiller meget strenge krav i slike forhold. Selv om brannsjefen har meddelt at arbeidet fullt ut er gjort for hans risiko og regning, er mangelen på skriftlighet og dokumentasjon et problem.

Begrenset adgang

– En eier av en fritidsbolig har uansett en begrenset adgang til å frasi seg et erstatningsrettslig vern hvor tredjepart – forsikringsselskap og panthaver – er involvert.

– Dessuten er det et problem at dette ikke ble diskutert da brannsjefen ringte sin overordnede, Øystein Nermo.

Den samme Nermo har i sin redegjørelse til Kontrollutvalget understreket at kommunen alltid benytter eksterne bedrifter til montering/etablering av nye piper/ildsted for å sikre garantier og reklamasjonsrett.

Obligatorisk opplæring

Bjørn Halvor Wikasteen reagerer også på at brannsjef Øystein Solstad har argumentert med at den opplæringen feierne fikk på hytta hans, er obligatorisk.

– Her må det stilles spørsmål ved om kommunen har hjemmel for å skrive ut nødvendige kursbevis for de involverte?

– Om det ikke lar seg gjøre, vil feierne – ved bytte av arbeidsgiver – ikke kunne legge fram bevis for gjennomført opplæring. Derfor er det vanskelig å se at oppdraget på hytta var i de ansattes interesse, skriver Wikasteen.

Fremtidig kontroll

I tillegg har KommRev Nord stilt spørsmål om Tromsø Brann og redning kan gjennomføre kontroll av vedkommende ildsted og pipe i fremtiden.

– Jeg ser på dette som en høyst relevant problemstilling, skriver forvaltningsrevisor Knut Teppan Vik i sitt saksfremlegget.

Sluttelig sier Bjørn Halvor Wikasteen at det fremover vil skape utfordringer når det er ledelsen i kommunen som viser manglende evne til å etterkomme de etiske retningslinjene.

Avventer kommentar

iTromsø har kontaktet administrasjonssjef Britt Elin Steinved og avdelingsdirektør Øystein Nermo som ikke ønsker å kommentere spørsmålet om kommunal erstatningsansvar.

– Vi vil avvente Kontrollutvalgets behandling av vedtak før vi uttaler oss, sier begge.

erstatning: Seniorrådgiver i K-Sekretariatet, Bjørn Halvor Wikasteen, påpeker en rekke juridiske konsekvenser som følge av brannsjefens håndtering av hytteoppdraget. 8Foto: Jon Terje Eiterå Foto: Jon Terje EiteråJon Terje EiteråJon Terje EiterÃ¥