Dette er også en sak som Kontrollutvalget skal behandle på møtet 10. mai. Årsaken er – i tillegg til selve kjøpet – at det er reist tvil om brannsjefens håndtering av habilitetsreglene og de etiske retningslinjene.

Ikke forsvarlig

Kontrollutvalget har i sin granskning også konkludert med at anskaffelsen ikke var forsvarlig utredet før behandlingen i kommunestyret.

K-Sekretariatet mener at det er uheldig at brannsjefen kjøpte en brann- og redningsbåt fra en næringsaktør for 900.000 kroner – ikke minst fordi kjøpesummen ligger innenfor reglene for offentlig anskaffelser

Ingen garantier

Kommunen fikk heller ikke de nødvendige garantiene som er vanlig ved kjøp i denne størrelsesorden.

Det er også stilt spørsmål om båten tilfredsstiller kravene til brann og redning og hvilke kostnader som vil påløpe for å få båten i drift.

Når det gjelder tvilen om brannsjefens habilitet, skyldes det at båten ble kjøpt fra hans tidligere arbeidsgiver i Hammerfest.

Trukket seg ut

K-Sekretariatet mener at Øystein Solstad – etter å ha formidlet kontakt – burde ha trukket seg ut av prosessen. Hadde det skjedd, ville det ikke vært grunn til å stille spørsmål om tilliten utad.

Her bringer seniorrådgiver Bjørn Halvor Wikasteen inn historikken til Tromsø Brann og redning.

Uheldige saker

– Det er kjent at etaten i årenes løp har hatt en del uheldige saker som har svekket tilliten utad. Disse sakene har blant annet omhandlet sammenblanding av etatens og private interesser.

BRANNBÅT: Dette er kommunens nye brannbåt - Rescue Aurora. Bildet er fra dåpen tidligere i vinger. Foto: Ronald Johansen