Strandryddedagen er en stor nasjonal dugnad organisert av Hold Norge Rent, og ble lørdag 6. mai arrangert for det syvende året på rad. Hurtigrutens avdeling i Tromsø har også tidligere år deltatt sporadisk på dugnaden, og deltok i år sammen med frivillige fra DNT, Redningsselskapet og Boreal blant annet.

– Etter to timer med aktiv rydding og flere timer med oppsamling og transportering, veide vi 2,3 tonn med søppel. Det er på en måte veldig trasig at det er så mye søppel langs fjordene våre, men på den andre siden er vi veldig fornøyd med engasjementet og at vi får det bort, forteller Sigrid Mogård-Jansen, produktkonsulent ved Hurtigruten.

God dugnadsånd

Holdt foredrag: Biolog Helga Bårdsdatter Kristiansen holdt et kort foredrag om marin forsøpling.

– Nå skal det bli en årlig aksjon for oss, forteller Mogård-Jansen.

Rundt 60 personer møttes på Sommarøy hotell klokken 10:30 lørdag formiddag, og dagen startet med et kort foredrag om marin forsøpling av biolog Helga Bårdsdatter Kristiansen.

– Hun er svært dyktig på miljø og har ofte foredrag om bord i MS «Fram», som seiler til destinasjoner som Antarktis, Grønnland og Island, forteller Mogård-Jansen.

Redningsskøyter bidro

Ryddfie: Redningsselskapet sørget for at de frivillige kom seg ut på eller utilgjengelige strender for å plukke søppel.

Derfra bidro Redningsselskapet med transport til de ellers utilgjengelige strendene.

– Tre redningsskøyter går nå i skytteltrafikk til Tussøya og senere til Hillesøya, sier Mogård-Jansen.

I tillegg til Hurtigruten og DNT har Mack, Bakehuset og Coop bidratt med mat og drikke til de oppmøtte, og Boreal har stilt opp med busstransport fra Tromsø.

– Bussjåføren er også med på ryddingen, forteller hun.

Skaper holdninger

60 frivillige: Det var mange mennesker i sving under aksjonen.

Mogård-Jansen forteller at Hurtigruten internt jobber med å forbedre miljøet, utover samarbeidet med Hold Norge Rent.

Blant annet har de et gratis program for barn om bord, som har som mål å gi en dypere forståelse av naturen, klimaet og kulturen langs kysten.

– Vårt nye barneprogram «Young Explorers» har blant annet ryddeturer langs kysten, forteller hun.

– Stor kjærlighet til kysten

Hurtigruten ønsker i tillegg å gjøre øvrige passasjerer oppmerksom på marint miljø, og viser kortfilmen «Ren Kyst – got a spare afternoon?» på skjermene om bord i skipene.

– Vi oppfordrer også gjestene til å rydde med seg det de finner av søppel på ekskursjoner og turer. Vi har stor kjærlighet til kysten og ønsker å holde den så ren som mulig, sier hun.

Hybridskip

Hurtigruten jobber også med å ha mer miljøvennlige skip, og bygger nå i samarbeid med Rolls-Royce to hybridskip.

– De to nye skipene har fått navnene MS «Roald Amundsen» MS «Fridtjof Nansen». Det første vil bli sjøsatt i juni 2018, mens det neste kommer i 2019, forteller Mogård-Jansen.