Helt siden Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010 har det vært et iskaldt forhold mellom Norge og Kina.

Etter at de to landene lot "bygones be bygones" i fjor – og normaliserte sine forbindelser på alle fronter – så har kontaktene mellom nordmenn og kinesere tatt seg kraftig opp.

Asia-turne

Denne uka har en delegasjon fra Tromsø vært i Kina – med universitetsrektor Anne Husebekk i spissen.

– Vi er nå i Shanghai og skal videre til Guangzhou. Her har vi møtt representanter for universiteter og høgskoler, forteller Husebekk på telefon.

Stor interesse

Delegasjonen – på cirka ti personer – har også vært i Singapore for å treffe utdanningsinstitusjoner der.

– Allerede i 2012 fikk vi forespørsel fra et av de største universitetene her om samarbeid, men det har vært vanskelig å få det til med bakgrunn i forholdene mellom Norge og Kina, sier Husebekk.

Ifølge henne så er interessen fra de kinesiske universitetene svært stor for å etablere et samarbeid med universitetet og de øvrige akademiske miljøene i Tromsø.

– De er spesielt interesserte i det arktiske aspektet. Kina er observatør i Arktisk Råd, og vil gjerne ha et samarbeid rundt arktiske spørsmål med oss, sier UiT-rektoren.

Tror på kraftig vekst

Det er allerede i dag utveksling av resultater mellom forskere, men en mer formalisert forskningsutveksling vil gi kraftig vekst, mener Husebekk.

Hun sier at de kinesiske utdanningsinstitusjonene er interesserte i å samarbeide rundt spørsmål knyttet til hav, havrett, biologi, fiskeri, teknologi og samfunnsvitenskap.

Arktiske spørsmål

– De mener at Tromsø er flinke på dette, og derfor ønsker de å knytte tettere bånd med oss, sier Husebekk.

Tromsø er generelt rangert sted mellom nummer 400 og 500 blant verdens universiteter, men blant lærestedene som har sterkt fokus på arktiske spørsmål er Tromsø rangert på topp-ti-listen.

– Det gjør at vi står sterkt, og at vi er en attraktiv samarbeidspartner.

Godt mottatt av kineserne

Kina har et sterkt ønske om å samarbeide internasjonalt – og har eksempelvis tette bånd med de største universitetene i USA og Europa.

Det er også mange som vil samarbeide med kinesiske universiteter og høyskoler i dag, så at kineserne selv ønsker å samarbeide med Tromsø ser hun som en tillitserklæring.

– Vi trenger absolutt ikke å "selge" oss her nede, vi blir tatt mot som grever – og de ønsker virkelig at vi skal jobbe sammen med dem, sier Husebekk.

Sommerskole

Hun tror at det som først vil komme på plass når det blir etablert et tettere samarbeid er studentutveksling.

– Vi har allerede snakket om å ha en sommerskole som veksler mellom å være i Tromsø, Shanghai og Singapore, sier hun.