TILSKUDD: Universitetsbiblioteket får én million kroner i tilskudd. Foto: Petter Strøm
            (Foto: Petter Strøm)

TILSKUDD: Universitetsbiblioteket får én million kroner i tilskudd. Foto: Petter StrømFoto: Petter Strøm

Får milliontilskudd for å forberede VGS-elever til universitetslivet

Universitetsbiblioteket ved UiT – Norges arktiske universitet får én million kroner for å hjelpe studenter med overgangen fra videregående skole til høyere utdanning.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

UiT får 900.000 kroner fra Nasjonalbiblioteket og 100.000 kroner fra Utdanningsetaten i Troms fylkeskommune.

Grunnen er at de skal videreutvikle det treårige prosjektet iKomp, som er et nettkurs som skal gjøre studenter bedre forberedt når de begynner på høyere utdanning.

– I dag sliter mange ungdommer med overgangen til høyere utdanning, blant annet på grunn av den store friheten ved universitetet. Tilskuddet skal brukes til å videreutvikle, deretter utprøve det nettbaserte informasjonskompetansestudiet iKomp, sier Lars Figenschou, som er førstebibliotekar ved Universitetsbiblioteket og prosjektleder for iKomp til UiT sine nettsider.

Vil starte allerede på førsteåret

Figenschou ønsker å fokusere på informasjonskompetanse allerede førsteåret på videregående skole.

– Mange ferske studenter sliter med å lære, altså tilegne seg gode lærings- og arbeidspraksiser. Informasjonskompetanse har blitt en helt nødvendig nøkkelkompetanse i en heldigitalisert utdanningshverdag, forteller førstebibliotekaren.

– Mye klipping og liming

Figenschou mener at altfor mange 18- og 19-åringer som har begynt på høyere utdanning ikke vet hvordan de finner, evaluerer og bruker informasjon.

– De er den første generasjonen som har hatt tilgang til PC siden de ble født. Studentene klipper og limer mye fra nett, kjøper oppgaver herfra, har store problemer med skriving og struktur i tekster, og de sliter generelt med kritisk tenkning. Dette matcher ikke kravene og forventningene fra universitetet. Også studenter med inntakspoeng sliter med dette. Problemene varer ofte helt til de skal levere bachelor- eller mastergraden.

Utforsk tema:
Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: