Leder av Kontrollutvalget, Rolleiv Lind, rettet også skytset mot administrasjonssjef Britt Elin Steinveg og avdelingsdirektør Øystein Nermo. Da sistnevnte ble spurt om hvorfor han godkjente brannsjefens opplegg, svarte han:

– Vi snakker om et øyeblikks idioti fra min side. I utgangspunktet var saken opplagt. Derfor snakker vi om en helt håpløs reaksjon fra min side – noe jeg oppriktig beklager.

På kollisjonskurs

Også Steinveg krøp til korset og erkjente – på generelt grunnlag – at det er et lederansvar å sette av tid til å ta opp etiske diskusjoner. Saken mot brannsjef Solstad ønsket hun ikke å kommentere spesielt.

Rolleiv Lind slo ettertrykkelig fast at brannsjefens opptreden er på kollisjonskurs med kommunens etiske regelverk og bestemmelsene i skatte- og ligningsloven.

Uforskyldt

sterk kritikk: Kontrollutvalgets leder, Rolleiv Lind, kom med sterk kritikk av brannsjefen og kommunens administrasjon for håndteringen av både et båtkjøp og bruk av kommunale ansatte til et privat oppdrag.

– Det er uheldig at kommunen er trukket inn i denne saken. Men jeg må bare konstatere at kommunen uforskyldt er blitt medansvarlig. Det er noe vi skulle vært for uten.

Lind trakk også fram at Øystein Solstad først i ettertid meldte forholdet videre til skattemyndighetene.

– Det skjedde da saken var blitt offentlig kjent. Det betyr at innberetningen på 15.000 kroner ikke vil få noen formildende betydning i den videre behandlingen, mente utvalgets leder.

På tynn is

På spørsmål om hvorfor Tromsø Brann og redning til stadighet er på tynn is i ulike saker, svarte Britt Elin Steinveg:

– Det vil bli å spekulere, og det har jeg ikke lyst til.

Hun hadde heller ikke kjennskap til om det er eller blir innbetalt et vederlag til kommunen for bruk av ansatte i arbeidstiden.

Ellers understreket Steinveg at alle ledere har et selvstendig vurderingsansvar rundt dette med etikk.

Kjøpet av ny brannbåt

IDIOTI: Øystein Nermo godkjente først at ansatte hos brannvesenet skulle få jobbe på brannsjefens hytte. Det kaller han et øyeblikks idioti.

Kontrollutvalget behandlet også kjøpet av ny brann- og redningsbåt som ble foretatt i fjor, uten at reglene for offentlige anskaffelser ble fulgt.

Kåre Sørensen, medlem av Kontrollutvalget, betegnet hele prosessen som et klassisk eksempel på at en sak skal løpes gjennom systemet.

– Ved å løpe fort og samtidig ligge under radaren, skjedde det som ikke skulle skje.

– Hva angår plassering av skyld – hvem som skal ta støyten – noterer Sørensen seg at brannsjefen hele tiden var orientert om fremdriften.

Bekymringer

Samtidig mener Sørensen at det er spesielt at det var bekymringer fra folkevalgte i formannskapet og kommunestyret som fikk denne saken fram i lyset.

Brannbåtsaken startet med at Øystein Solstad fikk et tilbud fra sin tidligere arbeidsgiver om at de hadde en båt til salgs. I stedet for å formidle dette videre, deltok brannsjefen selv i prosessen og betalte til slutt 900.000 kroner for båten.

Svært uheldig

Rolleiv Lind betegner hele prosessen som svært uheldig.

Han orienterte også resten av utvalget om at den tidligere eieren ikke hadde betalt merverdiavgift for båten.

– Det kan bety at kommunen blir ansvarlig om det kommer et krav fra staten.

– Hele prosessen er uheldig for kommunens omdømme. Derfor må vi forhindre at noe slikt skjer igjen, presiserte Rolleiv Lind.