I de fleste antikke samfunn, som oldtidens Kina, Egypt og Hellas ble skatologi, eller rett og slett studium av ekskrementer, brukt til diagnostisering av ulike helsemessige plager. Metoden er også i bruk i dag for å påvise blant annet sykdommer og parasitter i både mennesker og dyr.

Toalettfysikk

BBC meddeler at David Hu, professor i biomekanikk og biologi, og adjunkt i fysikk ved universitetet i Georgia, sammen med en forskergruppe har prøvd å forstå selve fysikken bak det å gjøre fra seg.

Professoren hadde etter flere år som småbarnsfar og bleieskiftarbeider lagt merke til variasjonen i barnas avføring, og opparbeidet en nysgjerrighet på hvor alle de ulike formene kom fra.

Han og forskerlaget valgte dermed ut 34 pattedyrraser fra den zoologiske hagen i Atlanta og filmet mens de gjorde sitt fornødne.

De kom fram til at de fleste planteetere produserer «flytere», mens kjøttetende rovdyr lager såkalte «synkere». De gikk også vitenskapelig til verks med rangering av hvilken avføring som luktet verst.

Overraskelser

Det mest overraskende var likevel at tiden de ulike pattedyrene brukte var 12 pluss/minus 7 sekunder, uavhengig av størrelse.

Dette er oppsiktsvekkende, siden mengden avføring varierte fra 20 liter hos elefanter til 10 ml hos hunder, og tarmåpningene varierte fra 4 til 40 cm.

Større dyr bæsjer altså raskere enn mindre dyr.

Forskerne fant ut at grunnen til dette er at slimlaget som finnes i tarmene blant de større dyreartene er tykkere enn hos de mindre, og det er nettopp dette som gir ekskrementet mer momentum.

Er det godt for noe?

Spørsmålet noen kanskje stiller seg nå er om denne nye kunnskapen kan brukes til noe, og svaret er joda.

Forskernes data har nemlig blitt brukt til å designe en voksenbleie for astronauter, der direkte kontakt med huden unngås ved å utnytte avføringens viskositet, og designet endte opp som semifinalist på NASA Space Poop Challenge tidligere i år.

Mer om forskningsrapporten kan du lese her.

Hastigheten på menneskelig avføring er for øvrig 2 cm/s, for den som av en eller annen grunn ønsket å vite det.