Elevene vil redde havet – startet pop up-kjøpesenter

På kjøpesenteret til niende trinn på Tromstun ungdomsskole har de selvlagde varer og en kafé med mat som egentlig skulle blitt kastet.

VIL REDDE HAVET: Det var godt oppmøte da niendeklassingene på Tromstun inviterte til bærekraftig kjøpesenter. På bare noen timer tjente de rundt 10.000 kroner.

nyheter

PYNTER: Tiril Madelen Sandnes, Sandra H. Richardsen, Celina Malmo Robertsen fra senterledelsen lagde pynt til foajeen av søppel de hadde funnet i fjæra.

Hele niende trinnet ved Tromstun ungdomsskole har jobbet med prosjektet «Tromstun redder havet. Litt».

– Vi jobbet med visjonen vår: «Rent hav – Vårt felles ansvar» og lagde et bærekraftig kjøpesenter med selvlagde produkter, underholdning og foredrag som inspirerer til gjenbruk og kildesortering, skriver elevene i en e-post til iTromsø, der de forteller om arrangementet.

Elevene jobbet hardt

Prosjektet var en del av et samarbeid med Ungt Entreprenørskap som fikk elevene til å starte ulike elevbedrifter. Alle presenterte det de hadde gjort på en foreldrekveld. Det var da kjøpesenteret åpnet. Og elevene jobbet hardt for å levere.

– Vi jobbet i fem hovedgrupper. Senterledelsen hadde overordnet ansvar for de fire andre gruppene og ansvar for at arrangementet gikk i boks. De andre gruppene var innovasjon, rock for miljøet, kafé og design og redesign, forklarer elevene.

BÆREKRAFTIG KAFÉ: Maten på kjøpesenteret var gått ut på dato, men likevel fullt spiselig. I kafeen: Tiril Johansen, Ida Elisabeth Larsson, Maja Wang, Elle Katrine Jensen og Karen Sofie Nerdal.

Redisign av søppel

De fant kreative måter å få på plass alt til kjøpesenteret.

PÅ REMIKS: For å forberede seg til sitt bærekraftige kjøpesenter dro klasse 9B på besøk på Remiks for å lære om søppelsortering og forskning.

– Innovasjon jobbet med å skape nye ideer som skal hjelpe samfunnet. Rock for miljøet lagde dans, film og sang som inspirerer til å følge vår visjon. Kafeen vår har ikke brukt en krone på maten, men blitt sponset og lagd mat av mat som ikke butikkene kan selge. Redesign tok i bruk søppel og lagde nyttige ting som alle har bruk for. For eksempel så ble en brusflaske til en tannbørsteholder, skriver elevene.

Gir bort pengene

I løpet av én kveld klarte elevene å samle inn rundt 10.000 kroner. Pengene skal niendeklassingene gi til organisasjonen Hold Norge Rent.

– Det er en ideell organisasjon som bare har tre ansatte, og jobber kun basert på dugnad. Hittil i år har de samlet inn 161.000 kg søppel på 1.060 aksjoner. Vi samlet inn pengene på under to timer og er svært fornøyde, skriver Tromstun-elevene.

PÅ KJØPESENTERET: Elevbedriften Pink Future hadde stand på kjøpesenteret. Fra venstre: Hedda I. Hemmingsen, Anna Marie Pettersen, Valeria Rushfeldt og Ragnhild Larsen Øverli.