– Vi ønsket å sette søkelyset på vår aksjon og det har vi oppnådd så nå avslutter vi aksjonen, sier Asgeir Slåttnes, leder i Troms Bondelag.

Brudd i jordbruksforhandlingene

Etter jordruksforhandlingene ble brutt tirsdag har Norsk Bondelag aksjonert i hele landet. De har blokkert matvarelagrene til Norgesgruppen (Asko), Coop og Rema.

– Jordbruksoppgjøret ble at for dårlig. Stortinget meldte at de ønsket å tette inntektsgapet mellom bøndene og andre yrkesgrupper. I regjeringens tilbud får vi en inntektsøkning på 8.000 kroner i året mens andre yrkesgrupper får en økning på 16.000 kroner. Dette er stikk i strid med det Stortinget ønsket. Vi kunne ikke gjøre annet enn å bryte forhandlingene og aksjonere, sier Slåttnes.

Ageir Slåttnes i bondelaget (til venstre) og Coop Nords Martin Holm.

Kjørte ut varer før blokaden

I Tromsø ble det fra klokken seks i dag tidlig aksjonert utenfor varelagrene til Coop og Asko. Bøndene hindret lagrene i å kjøre ut matvarer til butikkene. Dette var Coop forberedt på.

– Vi fikk ut alt i dag tidlig før blokaden startet. Vi fikk melding om blokaden i går kveld og rakk å forberede oss, sier Morten Holm, sjef på Coop sitt lager i Tromsø.

Lageret leverer matvarer til 140 butikker, ti av dem i Tromsø.

Les også: Landbruksministeren: – Aksjonene kan ramme folks tilgang til mat

– Går utover uskyldig tredjepart

Holm har forståelse for blokaden.

– Vi har respekt for aksjonen, men synes det er synd den går utover en uskyldig tredjepart, sier han.

– Alle aksjoner vil kunne gå utover en tredjepart, sier Slåttnes.

Lover flere aksjoner

Dagens blokade varte i tre timer og Slåttnes lover flere aksjoner fram mot saken behandles i Stortinget 16. juni.

– Det vil bli spontane markeringer og mindre aksjoner i dagene fremover og fram til behandlingen i Stortinget, sier han.

Lederen er fornøyd med dagens aksjon.

– Vi har hatt en god dialog med de ansatte i ledelsen ved Coop lageret. Jeg er veldig fornøyd med aksjonen, sier Slåttnes.

Les også: ASKO: – Vi er en uskyldig part