Foreldrene holdt barna unna matvarer de var "allergisk" mot. Da forskerne sjekket, oppdaget de sannheten

Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Forskere ved Universitetet i Umeå undersøkte 94 barn for matallergi, etter at foreldrene påsto at barna deres var allergiske mot diverse matvarer. Forskerne fant ut at kun ni av dem faktisk var allergiske skriver forskning.no.

Melk, egg, fisk og hvete

Totalt inviterte forskerne foreldrene til 2585 barn mellom 7-8 til å være med i studien, og 96 prosent svarte ja til å la barna delta. Av disse rapporterte 21 prosent at barna hadde en eller annen form for matallergi.

I 11-12-års alderen gjorde forskende en oppfølgingsstudie på barna. Foreldrene rapporterte denne gangen om enda høyere overfølsomhet for matvarer, og en god del av barna i undersøkelsen hadde verken melk, fisk, hvete eller egg som en del av kostholdet sitt, skriver forskning.no.

Dobbelblind studie

Barna som var antatt allergiske ble deretter inviterte til å delta i en egen klinisk dobbelblind studie, for å finne ut om de virkelig var allergiske mot en eller flere matvarer. Etter at de ble utsatt for de ulike matvarene viste det seg at kun ni av de 94 faktisk hadde en matallergi.

– Vi må styrke både kunnskapen og ressursene i helsevesenet knyttet til diagnostikk av barns matallergi. Barn bør ikke settes på diett kun basert på foreldres mistanke om allergi, sier Karin Lødrup Carlsen, professor ved Universitetet i Oslo og spesialist på allergi blant barn og unge, til forskning.no, og legger til:

– Barn med mulig matallergi må utredes av kyndig personell. Slik kan matallergien enten avkreftes eller for noen påvises. Påvises det matallergi, kan disse barna og foreldrene deres få hjelp med adekvate tiltak og oppfølging , sier hun.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: