Forskere ved Universitetet i Umeå undersøkte 94 barn for matallergi, etter at foreldrene påsto at barna deres var allergiske mot diverse matvarer. Forskerne fant ut at kun ni av dem faktisk var allergiske skriver forskning.no.

Melk, egg, fisk og hvete

Totalt inviterte forskerne foreldrene til 2585 barn mellom 7-8 til å være med i studien, og 96 prosent svarte ja til å la barna delta. Av disse rapporterte 21 prosent at barna hadde en eller annen form for matallergi.

I 11-12-års alderen gjorde forskende en oppfølgingsstudie på barna. Foreldrene rapporterte denne gangen om enda høyere overfølsomhet for matvarer, og en god del av barna i undersøkelsen hadde verken melk, fisk, hvete eller egg som en del av kostholdet sitt, skriver forskning.no.

Dobbelblind studie

Barna som var antatt allergiske ble deretter inviterte til å delta i en egen klinisk dobbelblind studie, for å finne ut om de virkelig var allergiske mot en eller flere matvarer. Etter at de ble utsatt for de ulike matvarene viste det seg at kun ni av de 94 faktisk hadde en matallergi.

– Vi må styrke både kunnskapen og ressursene i helsevesenet knyttet til diagnostikk av barns matallergi. Barn bør ikke settes på diett kun basert på foreldres mistanke om allergi, sier Karin Lødrup Carlsen, professor ved Universitetet i Oslo og spesialist på allergi blant barn og unge, til forskning.no, og legger til:

– Barn med mulig matallergi må utredes av kyndig personell. Slik kan matallergien enten avkreftes eller for noen påvises. Påvises det matallergi, kan disse barna og foreldrene deres få hjelp med adekvate tiltak og oppfølging , sier hun.