Det er nestleder i Innlandet utviklingslag, Øysten Sandøy Larsen, som krever dette i et brev til kommunen.

Ifølge Larsen monteres asfaltverket i strid med gjeldelden forskrifter:

«Fabrikken monteres langt nærmere bygning som benyttes til jevnlig beboelse, enn hva som er tillatt. Krav til avstand er 200 meter», skriver han.

Oppsettende virkning

Larsen krever at kommunen fatter beslutning om stans i monteringsarbeidet av fabrikken med oppsettende virkning, det vil si at arbeidet må stoppes til saken er avgjort.

– Vi har mottatt en henvendelse om dette, og kommunen jobber med saken – og vil fatte beslutning i løpet av tirsdagen, sier byggesakssjef Laila Falck til iTromsø.

Omstridt fabrikk

Hva beslutningen vil bli ønsker hun ikke å si noe om før vurderingen av begjæring om utsatt iverksetting er gjort.

Asfaltfabrikken på Olavsvern er møtt av protester fra innbyggerne på Berg, og det er levert inn en formell klage på at kommunen har gitt selskapet NCC lov til å starte monteringen av fabrikken.

Denne klagen skal behandles av Fylkesmannen.

På tiltakshavers risiko

Laila Falck sier at hvis kommunens byggesaksavdelingen ikke beslutter å stanse monteringen asfaltfabrikken så vil like fullt NCC videreføre arbeidet på egen risiko.

– Om fylkesmannen vedtar at klagen fra utviklingslaget skal tas til følge så vil det være NCC som har ansvaret for at arbeidene er igangsatt før endelig vedtak er truffet, sier hun.

Omfattende klage

Utviklingslaget har i sin klage til fylkesmannen listet opp en rekke punkt som de mener er kritikkverdige:

• at etableringen av asfaltverk må ses i sammenheng med den øvrige virksomheten på Olavsvern,

• store ulemper for omgivelsene

• at veien til Ramfjordnes har ikke den tekniske tilstand som krever for å tåle trafikkbelastningen som følge av asfaltverket.