I en pressemelding skriver kommunen:

"Årsprognosen viser at kommunen styrer mot et samlet avvik på 104,2 millioner kroner. Økonomirapport 1 viser også at man har tilpasset aktivitetsnivået i de fleste avdelinger. Kommunen kan ikke forvente store merinntekter i 2017".

Det er i forbindelse med framleggelsen av den såkalte Budsjettrapport I som avviket er oppdaget.

Pleie og omsorg med størst sprekk

Ifølge pressemeldingen er det pleie- og omsorgssektoren som - nok en gang - står for den største delen av det beregnede merforbruket med 105 millioner kroner.

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg sier i pressemeldingen følgende:

- Økonomirapporten er et anslag, men bekrefter at det tar tid å gjennomføre tiltak som gir merkbar effekt i særlig pleie- og omsorgssektoren. Dette er en stor og omfattende tjeneste, derfor må vi ha realistiske forventninger til arbeidet som gjøres.

Ikke klart å kutte kostnader

Pleie- og omsorgstjenesten i kommunen har i en årrekke slitt med budsjettsprekker og merforbruk. I 2016 hadde man et aktivitetsnivå som lå 80 millioner over bevilgningene, og har gjennomført en lang rekke tiltak for å få ned kostnadene.

Til tross for dette har man altså ikke lyktes i å få ned kostnadene, og i tillegg har man hatt et merforbruk på ytterligere 25 millioner kroner.

De største kostnadssprekkene dreier seg om pleie- og omsorgstilbud til funksjonshemmede, samt til personer som venter på plassering i sykehjem.

Investerer tungt

Dette har i en årrekke skapt kostnadsbomber i den kommunale økonomien.

- Kommunen investerer tungt for å rette opp denne ubalansen, blant annet med Mellomveien 100, Helsehuset, Otium og Trudvang barneboliger. Dette er helt nødvendig for å få kontroll på utgiftsveksten, sier Steinveg.

Kommunen har gjennomført en rekke andre tiltak for å ta ned merforbruket, fortsetter administrasjonssjefen.

Mange kostnadskutt

- Det er gjort en rekke grep; blant annet gjennom styrket kontroll og oppfølging, forbedret rapportering og bedre kvalitetssikring av investeringsprosjekter. Selv om disse samlet sett ikke har gitt tilstrekkelig effekt, er jeg glad for at driftsnivået i de fleste avdelinger er i ferd med å tilpasse seg kommunens inntekter, sier hun.

Et annet område som har hatt store avvik mot budjett er forvaltning, drift og underhold av kommunale bygg. Her er budsjettavviket på ensten 12 millioner kroner.

Ansettelsesstopp

Administrasjonssjefen viser til at kommunen nå må finne enda flere måter å kutte kostnader - for i følge henne er det ikke realistisk å tro på økte inntekter.

Blant tiltakene hun foreslår er:

- Innstramming i blant annet ansettelsespraksis og restriktiv innkjøpspraksis.

- Alle avdelinger i kommunen må vurdere ytterligere tiltak som reduserer utgiftene

- Tettere oppfølging av sykemeldte med langtidsfravær

Administrasjonssjefen foreslår også "fotfølging" av avdelinger som ikke holder kostnadsnivåene

- Særlig vil det innenfor avdeling for helse og omsorg være behov for omfattende tiltak for å holde tildelt budsjettramme, skriver Steinveg.