– Vi hadde definitivt håpet på at vi skulle se effekter av våre tiltak. Dessverre har ikke det skjedd, sier ordfører Kristin Røymo til iTromsø.

LES OGSÅ: Kommunen mot gigantunderskudd

Ifølge henne betyr dette i praksis at man må begynne på nok en oppoverbakke rent økonomisk.

Overskudd i 2016

– Selv om kommunen har en høvelig god økonomi – vi hadde et overskudd på cirka 100 millioner kroner i 2016 – så kan vi ikke ha så store budsjettoverskridelser, sier hun.

Vil ha reserver

Ifølge ordføreren vil investeringsbehovene i både bygg, infrastruktur og tjenester være så store i fremtiden at kommunen må kunne legge penger til side.

– Vi kan ikke lånefinansiere alt vi trenger – vi må kunne bygge opp reserver for å kunne gjennomføre nødvendige investeringer, sier hun.

På lik linje med administrasjonssjefen varsler hun derfor kraftige tiltak for å få bukt med merforbruket.

Venter på Otium og Helsehuset

Hun mener dog at det er noe lysning i det økonomiske mørket.

– Det er de samme grunnene som før; at pleie- og omsorgssektoren bruker mer penger enn det man har. Det er fordi man ikke har tilstrekkelig med plass i institusjoner, sier hun.

Varsler nedstyring

Snart står både Helsehuset og Otium ferdig, da vil det være mulig å kutte en del av den kostbare omsorgen som sykehjems- og rehabiliteringsplassmangelen har ført til.

Samtidig stikker hun ikke under stol at det på sikt vil bli lavere aktivitetsnivå i sektoren.

Per i dag bruker vi 19 prosent mer på sektoren enn sammenlignbare kommuner. Slik kan det ikke fortsette, sier ordføreren.

Må digitalisere

Hun ser også for seg store effektiviseringseffekter når kommunen får innført nye og heldigitaliserte pleie- og omsorgsrutiner, blant annet såkalt velferdsteknologi.

– Vi er kraftig forsinket med å få innført disse rutinene. Derfor må vi investere kraftig i teknikk, programvare og kursing av de ansatte slik at man kan ta teknologien i bruk, sier Røymo.