Matsvinn: Victoria Jensen og Tuva Torstensen Mugaas fra Framtiden i Våre Hender håper kjøleskapet skal hindre matsvinn. Foto: Jenny Ovlien
            (Foto: Jenny Ovlien Frisholm)

Matsvinn: Victoria Jensen og Tuva Torstensen Mugaas fra Framtiden i Våre Hender håper kjøleskapet skal hindre matsvinn. Foto: Jenny OvlienFoto: Jenny Ovlien Frisholm

Dette kjøleskapet skal hindre matsvinn på universitetet

Framtiden i Våre Henders studentlag er lei av matsvinn. De har plassert et kjøleskap på universitetet der alle kan forsyne seg av mat andre ikke vil ha.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Det kastes store mengder mat fra butikker og husholdninger hvert år. Dette ønsker Framtiden i Våre Hender å gjøre noe med. Studentlaget på UiT har tatt grep for å hindre matsvinn.

– Hvis man skal på ferie eller har mat man ikke får spist opp, kan det settes igjen her, sier leder i Framtiden i Våre Henders studentlag, Victoria Jensen.

De håper kjøleskapet skal hindre matsvinn ved universitetet.

– Vi vil bare at maten skal bli spist, sier Jensen.

«Dumpster diver»

Kjøleskapet, som står plassert i kafé Bodega på UiT, er det for det meste miljøorganisasjonen selv som fyller opp.

– Vi finner ofte store mengder mat når vi dumpster diver. Vi kan ikke spise alt, så da setter vi igjen mye her så andre kan forsyne seg, sier Tuva Torstensen Mugaas.

«Dumpster divere» henter mat butikkene har kastet på grunn av datomerkingen. Jensen og Mugaas forteller at kjøleskapet nesten var fullt på søndagen, mens det tirsdag bare er litt mat igjen.

– Her har tydeligvis noen forsynt seg, sier Jensen fornøyd.

Kjøleskap for alle

Damene håper flere skal ta i bruk kjøleskapet.

– Det er ikke bare for studenter. Alle som er en tur innom universitetet kan hente eller sette igjen mat her, påpeker Jensen.

– Studentene er veldig bevisste

Jensen og Mugaas tror det er mange som kan tenke seg å bruke kjøleskapet.

– Vi opplever at studentene er veldig bevisste. Det er flere aktive miljøorganisasjoner her på universitetet

– Det er veldig mye energi som går tapt på å produsere mat som ikke blir brukt. Her får maten en ny sjanse til å bli spist, sier Mugaas.

Kjøleskapet blomstrer

Ideen til kjøleskapet kom fra Trondheim.

– Der har noen plassert et kjøleskap i sentrum også. Det hadde vært gøy å få til her, sier Jensen.

Kjøleskapet fant de på Finn. Det har de malt grønne blomster på.

– Vi pynta litt på det. Det måtte jo være litt grønt, sier Jensen.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: