Gode økonomiske valg forsvinner oftest når man tar seg en velfortjent ferie. Det opplyser sammenligningstjenesten Samlino i en pressemelding.

Dette er forholdene du bør undersøke på forhånd før du reiser av sted.

Husk reiseforsikring

Statistikk fra Europeiske Reiseforsikring viser at en av fem nordmenn drar på ferie uten forsikring.

– Sørg for å alltid ha reiseforsikringen i orden når du drar på tur, spesielt utenlands. Konsekvensen av å dra til utlandet uten en tilstrekkelig reiseforsikring kan være brutal, og om uhellet er ute kan du i verste fall bli nektet behandling dersom forsikringene ikke er i orden, sier Kristoffer Gallefoss, daglig leder for sammenligningstjenesten Samlino.no.

Om du bestiller reisen med et kredittkort inkluderer det reiseforsikring. Et annet valg er å ha en helårs reiseforsikring, slik at om du er dekket om du skulle bli utsatt for en ulykke, blir syk eller bagasjen ikke kommer fram.

Velg første og beste

Likevel advarer Gallefoss om å ta «første og beste».

– Det er viktig å være klar over hvilke vilkår som gjelder akkurat din forsikring, ettersom vilkårene og forsikringssummene variere stort fra selskap til selskap. Et konkret eksempel på dette er ved forsinket bagasje, der noen selskap gir deg erstatning umiddelbart, mens andre krever at bagasjen er forsinket i minst 4 timer. Et mer alvorlig tilfelle er at mange forsikringer gir redusert eller ingen erstatning til både barn og pensjonister, sier Gallefoss.

Undersøkelser viser også at eldre bød undersøke forsikringen sin nøye, ettersom dekningen deres nedjusteres etter fylte 67, 70 og 75 år. I tillegg bør man være oppmerksom på at fly-, hotell- og billeverandører ofte forsøker å selge tilleggsforsikringer du ikke har behov for når man har helårsforsikring.

– Avbestillingsforsikringer og reiseforsikringer er populære å tilby blant flyselskaper. Disse forsikringene har du ingen behov for hvis du har bestilt reisen din med et kredittkort eller har en helårsforsikring, mener Gallefoss.

Betal i lokal valuta

Eksempelvis selger leiebilselskaper ekstra forsikringer, som personlig ulykkesforsikring og tyveri av eiendeler, som du sannsynligvis allerede er dekket for gjennom reiseforsikringen din.

En gjenganger av en utgiftspost er ofte valg av valuta ved varekjøp og minibankuttak. Her velger ofte nordmenn å gjøre betalingen gjennom å veksle i norske kroner, i stedet for lokal valuta. All erfaring viser nemlig at du får en dårligere vekslingskurs, gjerne 5–7 prosent dårligere enn om du betaler med lokal valuta. Gallefoss omtaler dette som «lovlig svindel».

– Forbrukerrådet beregner denne feilen til å koste oss rundt 1 milliard kroner i året, og vi kunne antakelig funnet bedre bruk av disse pengene. Alltid betal i lokal valuta, avslutter Gallefoss.

Samlino har en komplett sjekkliste for ferien din på sine nettsider.