Det er Norges Forskningsråd som bevilger pengene til anlegget - som har et totalbudsjett på vel 700 millioner kroner, der blant annet EU er inne med forskningsmidler.

I alt 10.000 radarantenner skal plasseres ut i Skibotndalen, samt i Kiruna i Sverige og Karesuvanto i Finland.

Anlegget skal brukes til å granske den øvre atmosfæren i Nordområdene.

−Jeg er glad for at alle landene i EISCAT-samarbeidet er enige om å spleise på dette nye radarsystemet. Det vil være et stort skritt fremover for den internasjonale romforskningen, og vil selvfølgelig også være viktig for den norske romvirksomheten, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Det planlagte anlegget i Skibotn er tenkt å åpnes i 2021.

−Denne utstyrsoppgraderingen kan få stor betydning for forskningen. I tillegg vil den være et godt tilskudd til eksisterende EISCAT-radarer blant annet på Svalbard, og vil dermed også gjøre polarforskning mer relevant utenfor Svalbard, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

Siden EISCAT ble etablert i 1975 har UiT vært vertsinstitusjonen for instrumentene i Norge. Organisasjonen har i løpet av disse årene tiltrukket seg forskere fra hele verden til Tromsø og gitt UiT-studenter muligheten til å delta i internasjonalt samarbeid tidlig i studiene. Det er et utbredt samarbeid mellom forskere i Tromsø og forskere i Sverige, Finland, Storbritannia, Ukraina, Russland, Kina og Japan.

– For seks uker siden kom en PhD-student fra UiT tilbake fra et tremåneders opphold på National Polar Research Institute i Tokyo hvor hun jobbet med å fullføre sin avhandling, forteller sier UiT-professor i fysikk og teknologi, Unni Pia Løvhaug.