De to pastarettene vi serverer har rikelig med begge deler, i tillegg til at de smaker aldeles fortreffelig.
Felles for begge er at de inneholder pasta, blåmuggost og den italienske versjonen av bacon – pancetta.
Og bare så dere er obs på det – dette er ikke slankekost. En god gorgonzola inneholder nesten like mye kalorier som smør.
Pancetta, fløte og blåmuggost
300 g pasta – penne rigate, farfalle eller fusili
150 g pancetta eller bacon
100 g gorgonzola picante
10–15 cherrytomater
25 g smør
Salt, pepper, persille
Kok opp rikelig med vann i en kjele. Salt godt og når vannet koker opp legger du i pastaen.
Smelt 1/3 av smøret i en stekepanne og fres små terninger av pancetta til de er sprø. Ta av plata.
Bland inn fløte og biter av blåmuggost (istedenfor gorgonzola picante kan man bruke Selbu Blå, Kraftkar eller annen fast blåmuggost).
Hell av den ferdigkokte pastaen.
Bland den kokte pastaen med pancetta, ost og halverte tomater – og rør godt rundt. Helt til sist rører man inn det siste av smøret.
Kvern over litt sort pepper.
Pancetta og gorgonzola
300 g tørket eller fersk spagetti eller tagliatelle
150 g pancetta eller bacon
150 g gorgonzola picante
2 dl fløte
Olivenolje
Salt, pepper, persille
Kok spagetti – og spar én dl kokevann.
Hakk pancetta/bacon (bruker du bacon – kjøp tørrsaltet av god kvalitet, «frokostbacon» inneholder altfor mye vann).
Fres kjøttet sprøtt i litt olivenolje. Rør forsiktig ned fløte og blåmuggosten i pannen, og rør inn den ferdigkokte spagettien. Spe med litt kokevann om sausen blir altfor tørr.
Server i dype tallerkener og topp det hele med fersk basilikum, oregano eller timian.
I glassene passer det svært godt med en lettere og fruktig rødvin – eksempelvis en Dolcetta d’Alba.
Buon appetito!