Morten Skandfer i Venstre vil ta grep i svevestøvproblematikken i Tromsø ved å spytte inn 1.500 kroner til de som velger piggfrie dekk til høsten.

Tromsø troner igjen på toppen over byer i Norge som sliter med svevestøv. Det går ut over helsa, sier stortingskandidat Morten Skandfer.

– Alle som bor i Tromsø vet at svevestøv er et stort problem. Det gir dårlig uteluft og helseplager for mange. Vi kan rett og slett ikke fortsette å ha det sånn, sier Skandfer.

Vil gi 1.500 kroner

Nå vil Skandfer gi en vennlig dytt til de som skal kjøpe seg et nytt sett med dekk, slik at de velger piggfritt.

– Vi har sett på forslagene i kommunestyret hvor veiene skal koste mer, de skal bruke annen type sand og andre ting som går på veiene. Men når det kommer til piggdekk må vi forsøke noe nytt. Nå vil vi oppfordre til piggfritt ved å gi folk en liten påskjønnelse i støtte på 1.500 kroner, sier Skandfer.

Han forteller at forslaget er en prøveordning på ett år.

– Vi vil evaluere dette og se hvor mange som bytter. Vi kommer ikke til å få alle over, vi kommer ikke til å få halvparten over heller, men om ti prosent skifter, er det en god bedring.

PIGGFRITT: Piggfrie dekk gir ikke like mye svevestøv som piggdekk.

Tror på støtte

Forslaget skal opp i ukens kommunestyremøte, hvor Venstre tror på stor støtte, etter å ha kjempet mot svevestøvet i mange år.

– Forslagene som ligger er mye av det vi vet ikke virker. Får vi støtte for dette, skal vi få det til allerede fra 1. september. Kommunen må ta en utgift uansett på grunn av svevestøvproblemet. Det er en situasjon vi ikke har valgt selv og ikke ønsker oss. Vi har rett og slett ikke lov til å la være å bruke penger på dette. Det koster å være svevestøvversting i Norge, sier Skandfer.

Et sett med fire piggfrie dekk koster mellom 4.000 og 6.000 kroner hos forhandlere i Tromsø. Noe som betyr at Venstres forslag vil spandere ett dekk per bil.