I fjor startet Mattilsynet med sin smilefjeskontroll. Der får 200 serveringssteder i Tromsø et smilefjes, strekmunn eller sur munn.

– Bedriftene blir kontrollert hver åttende måned. Så langt i år har vi kontrollert rundt 150 smilefjesbedrifter, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Bjørn-Leif Paulsen.

Det er kun serveringssteder der gjestene kan sette seg ned og spise som får smilefjes. Storkiosker, bensinstasjoner og kantiner blir også kontrollert, men de er ikke en del av smilefjeskontrollen.

Gjør det dårligere

I første kontroll gjorde mange Tromsø-bedrifter det bra, men på andre og tredje kontroll ser Mattilsynet at flere ikke har vært fullt så flinke.

– Før første runde var bedriftene forberedt på at vi kom. På runde to og tre ser vi at rutinene har sviktet litt, og vi har gitt flere strekmunner, sier Paulsen.

Det er renhold og opplysning om allergener serveringsstedene oftest bommer på.

– Da vi skulle kontrollere bedriftene på nytt, regnet vi med at det meste ville være greit siden de har vært igjennom det før på første runde. Det var overraskende å se at det ikke er det, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Unni Tolbøl Boiesen.

45 kontroller

De neste to månedene skal Mattilsynet gi smilefjes til 45 bedrifter i Tromsø.

– Vi får en frist sentralt på hvor mange bedrifter som skal kontrolleres. Så dette må gjøres selv om det er sommerferie. Men vi er ganske gode på å planlegge, og sommerferien kommer jo ikke overraskende på, forklarer Boiesen.

– Selv om vi ikke varsler om kontroll, kan bedriftene være smarte og bruke kalenderen. Vi kommer jo hver åttende måned, påpeker han.

Får mange tips

Det kan fort være det blir litt ekstra arbeid på Boiesen og Paulsen. Det er nemlig mange som tipser Mattilsynet.

– Vi får mellom fem og seks meldinger i uka. Det er som regel folk som antar de har blitt syke etter å ha spist ute, eller har observert dårlig renhold og hygiene. Da kan vi vurdere å gjøre tilsyn som ikke er planlagt, sier Paulsen.