Studentene slipper avgift på strøm

Fra høsten skulle samskipnaden begynne å kreve studentene for merverdiavgift på strømmen. Nå endrer regjeringen loven for at studentene skal slippe den ekstra utgiften.

SLIPPER STRØMAVGIFT: Leder for Studentparlamentet, Marte Sandslett Seland, gleder seg over at studentene i nord slipper å betale merverdiavgift for strømmen. Direktør for samskipnaden, Hans Petter Kvaal (bak fra venstre), styreleder i samskipnaden, Johannes Utvåg, Fremskrittspartiets 2.-kandidat Kristian Wilsgård og stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) er like fornøyde.Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Studentene er i en sårbar økonomisk situasjon og hundre kroner spart betyr mye. Det er en helt fantastisk nyhet som studentene vil hoppe i taket av glede over, sier Marte Sandslett Seland, leder for Studentparlamentet ved UiT – Norges arktiske universitet.

Fra studiestart

Regjeringen Solberg har besluttet å endre merverdiavgiftslovgivningen som vil bety at alle studenter i Nord-Norge fritas for moms på strømmen.

Forslaget som må på høring før det blir vedtatt gjelder for samskipnadens studentboliger i Nordland, Troms og Finnmark.

– Det er bare en formalitet. Målet er at den nye loven skal tre i kraft fra studiestart til høsten, sier stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H).

Han slapp nyheten fredag ettermiddag sammen med Fremskrittspartiets andrekandidat til stortingsvalget for Troms, Kristian Wilsgård, direktør Hans Petter Kvaal i studentsamskipnaden og styreleder Johannes Utvåg.

Studentglede

– Studentsamskipnaden har tatt regninga fram til nå, men vi var klare til å legge den på husleia fra august. Nå har vi besluttet å stoppe det. Dermed blir det ikke rundt 100 kroner ekstra å betale i husleie i måneden for studentene, som det utgjør for en studenthybel, sier Kvaal.

Selv om 100 kroner spart i måneden kanskje ikke høres så mye ut, betyr det mye for en slunken studentøkonomi.

– Det er helt fantastisk at vi slipper avgiften. Jeg ble så glad da vi fikk nyheten. Kent (Gudmundsen, red.anm.) har gjort en kjempejobb, sier Johannes Utvåg, styremedlem i studentsamskipnaden.

Fritas for 20 mill.

Strømavgiften utgjør mellom fire og fem millioner kroner i året for landsdelens studenter.

– Det betyr at hvert studentkull i Nord-Norge fritas for rundt 20 millioner kroner i løpet av et utdanningsløp på fem år, sier Gudmundsen.