Sametinget er bekymret for forslaget til ny organisering ved UiT Norges arktiske universitet og hvilke følger det kan ha for statusen og anerkjennelsen til det juridiske miljøet ved universitetet.

UiT Norges arktiske universitet ble i sin tid grunnlagt blant annet for å ivareta det samiske innen sin portefølje. Juridisk fakultet har, som det eneste universitet i Norge, samerett som obligatorisk fag, og det er mange dyktige jurister som jobber med samiske saker som har tatt juridikum ved universitetet.

Faglig anerkjennelse er meget viktig innenfor den juridiske fagtradisjonen, dette til forskjell fra de fleste andre fagtradisjoner. Det institusjonelle nettverket rundt faget er følgelig et sensitivt spørsmål når det gjelder hvilken faglig anerkjennelse jussen fra Tromsø har og makter å beholde.

Fakultetet har same- og urfolksrett som en av sine hovedsatsingsområder og den varslede omorganiseringen av fakultetet vil dermed kunne ha påvirkning for interessen for disse fagene, samt statusen for studiet ved nettopp det fakultetet i Norge som er ledende innen disse fagområdene. Sametinget stiller spørsmål ved om den samiske dimensjonen er vurdert og hensyntatt i universitetsdirektørens innstilling. Fra Sametingets side vil vi fraråde et vedtak som man ikke vet konsekvensene av.

Den same- og urfolksrettslige forskningen som er gjort ved UiT Norges arktiske universitet har vært av sentral betydning for utviklingen av både samiske rettigheter spesielt og sameretten generelt. Sametinget frykter at en plassering under Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi vil medføre en dreining av satsingsområdene mot økonomi og fiskeri, og hvor same- og urfolksretten ikke er en naturlig del av dette. Det anerkjente same- og urfolksrettslige forskningsmiljøet som er etablert, er et lite miljø som risikerer å forsvinne og miste oppmerksomheten i et stort fakultet.

Fra Sametingets side er vi opptatt av at Universitetet i Tromsø makter å levere kvalifisert personell både til praktisk rettsanvendelse og til rettsforskning. Vi vil minne om at det samiske samfunnet fortsatt er under oppbygging, og det er stort behov for personer med juridisk kompetanse. Universitetet i Tromsø har til nå fremstått som den selvfølgelige samarbeidspartner for det samiske samfunnet i dette forehavende. Det er vårt håp at universitetsstyret ikke rokker med dette utgangspunktet gjennom å nedgradere Det juridiske fakultetet til kun å bli et underliggende institutt.

Sametinget vil på denne bakgrunn be om at det juridiske fakultet ved Universitetet i Tromsø opprettholdes som eget fakultet.