Spedbarn som veier mellom 3,5 og 4 kilogram ved fødselen har ifølge en ny dansk undersøkelse høyere IQ som voksne. Spedbarn som veide under 2,5 kilo ved fødsel hadde den laveste IQ-scoren, og dem som veide over 4 kilo hadde også lavere IQ.

– Det betyr ikke at alle som veide under 2,5 kilo ved fødselen, er mindre intelligente enn alle dem som veide mellom 3,5 og 4 kilo. Men vi finner en klar sammenheng som er verdt å tenke over, sier førsteamanuensis, Trine Flensborg-Madsen, fra Enhet for Medisinsk Psykologi ved Københavns Universitet til forskning.no.

4696 dansker født på Rigshospitalet mellom 1959 og 1961 deltok i studien. Deltakerne tok en IQ-test da de var 28 år gamle og en da de var rundt 50 år. Sammenhengen mellom fødselsvekt og IQ ser ut til å vare gjennom hele livet.

– Det unike i studien vår er at vi har oppfølgingsdata fra en så lang periode. Det er interessant å se at sammenhengen fortsetter å være så tydelig hele livet. Miljøtilpassing senere i livet kan altså ikke rette den opp, sier Flensborg-Madsen.