KONGESTATUE: Jarle Heitmann (Ap) ønsker statue av kongeparet i Tromsø. Foto: Ronald Johansen
            (Foto: Ronald Johansen)

KONGESTATUE: Jarle Heitmann (Ap) ønsker statue av kongeparet i Tromsø. Foto: Ronald JohansenFoto: Ronald Johansen

Vil samle næringslivet for å reise statue av kongeparet

Jarle Heitmann (Ap), ønsker å reise statue av Kong Harald og Dronning Sonja.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Det har nærmest blitt en tradisjon å reise kongestatuer i Tromsø. Fra før står Kong Haakon VII i Rådhusparken, og Kong Olav V i Kongeparken.

Nå kan Tromsø få en ny kongestatue.

– Jeg gikk rundt i byen og fikk tanken på kongestatuene da kongeskipet gikk forbi Tromsø. Da begynte jeg å filosofere om hvor den neste generasjonen kongestatue skulle stå, forteller Jarle Heitmann.

– Falt for Gamlebyen

Heitmann luftet ideen på Facebook og har fått flere forslag.

– Jeg falt for ideen til Hallvard Birkeland om å sette statuen i Gamlebyen. Det var et spenstig forslag.

Selv mener Heitmann at planleggingen for en ny kongestatue bør begynne så snart som mulig.

– Det har noe med byutviklingen å gjøre. I en voksende by som Tromsø, så er det nye ting som hele tiden er aktuelt, og da kan det være greit å holde av et sted hvor kongestatuen skal stå. En plassering av kongestatuen bør være sentral, og dersom vi bestemmer oss for at vi skal reise en slik statue, så bør vi gjøre det nå, sier Heitmann.

HEDRES: Kong Harald og Dronning Sonja kan få egen statue i Tromsø. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

Vil ha næringslivet med seg

Med en kommune i økonomisk knipe, er Heitmann klar over at kommunen ikke kan stå for et slikt prosjekt alene.

– Jeg ser ikke for meg at dette er noe kommunen kan klare alene. Vi må nok få til et spleiselag på dette. Tidligere har kommunen stått for reisningene, men nå mener jeg vi må få næringslivet til å gå sammen om dette prosjektet.

For tidlig?

Felles for de tidligere kongestatuene er at monarkene har gått bort før de ble reist. I dette tilfellet vil Kong Harald og Dronning Sonja være i live når statuen avdukes.

– Det har alltid vært en diskusjon om at man hedrer personer når de er død. Jeg ser det poenget, men synes det hadde vært hyggelig om vi hadde fått kongen og dronningen til å avduke statuen før de gikk bort.

Politikeren har en tanke om når den potensielle statuen skal avdukes.

– Jeg tenker at dersom den blir avduket i 2021 så hadde det vært passende. Da har jo kongeparet sittet på tronen i 30 år, sier Heitmann.

Utforsk tema:
Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: