Og hva passer vel da bedre enn å lage en god fransk sommermiddag?

Vi velger å dra til byen Nice i Provence – og lage den kanskje mest klassiske franske salaten som finnes, nemlig «Salade Niçoise».

Aller best blir den om du får tak i fersk tunfisk, men hermetisk fisk går også bra.

Salaten baserer seg på nypoteter, haricot verts, tunfisk, middelhavsansjos og egg – og serveres med en nydelig vinaigrettedressing med sennep og basilikum.

Med et glass rosévin er dette den perfekte terrassematen en dag i midten av juli!

Salace Niçoise

200 g ferske haricot verts

4 egg

12–15 kirsebærtomater

(ev. 200 g plukkesalat)

100 g skrelt agurk

Gul løk, sjalott eller vårløk

1/2 rød paprika

1 boks god tunfisk i olje

15 svarte oliven uten stein

1 ts kapers

6 italienske salte ansjos

10 basilikumblader

Hardkok eggene, og kok små nypoteter møre med skallet på. Kok bønnene i lettsaltet vann. La det bli kjølig.

Hell av oljen fra tunfisken.

Del egg og poteter i båter. Skjær løken i løvtynne skiver. Kutt tomater i halvdeler, paprika i tynne skiver, agurken i munnsbiter.

Legg de forskjellige ingrediensene pent på en stor tallerken og risle over dressingen.

Vinaigrette-dressing

1 fedd hvitløk

1 klype grovt havsalt

1/2 ts dijonsennep

2 finhakkede italienske ansjos

4–5 basilikumblader

4–5 ts god olivenolje

1/2 – 1 ts eplesidereddik

Sort pepper

Best blir denne dressingen om du lager den i en morter, men du får også et fint resultat om du kjører alt sammen i en hurtigmikser.

Knus hvitløk, salt, ansjos og basilikum i morteren. Rør etter hvert inn sennep, olje og eddik i pastaen og pass på at alt sammen blandes godt. Dressingen skal være «tjukk» på konsistensen.

Hell dressingen over salaten og server sammen med et godt glass rosé eller Côtes du Rhône.

Bon appétit!

MORTER: Knus ingrediensene til vinaigretten i en morter.
Nypoteter: Poteter er en av hovedingrediensene i salaten.
TUNFISK: Salaten blir best med fersk tunfisk, men hermetisk går også bra.