Det er kanskje ikke til å tro, men det var først på 1500-tallet at tomatene og potetene kom til Europa fra Amerika.

Mange av de klassiske italienske rettene ville aldri sett dagens lys dersom ikke de erobrende spanjolene hadde tatt med seg planter fra Den Nye Verden.

Gnocchi di patate, ragû Bolognese og pizza Margarita er alle sammen laget med «importvarene» fra vest.

Ukas rett er imidlertid laget av kun hjemlige ingredienser – nemlig det hvetebaserte semolina-mel, smør, melk og egg. Og parmesanost, selvfølgelig.

Gnocchi alla romana

6 dl helmelk

150 g semolinamel

2 eggeplommer

100 g parmesanost

75 g smør

Salt

Kok opp melka i en kasserolle. Når den nesten har begynt å boble, visper du inn semolinamelet i en tynn stråle. Det er viktig at man visper kraftig slik at det ikke blir klumper. Senk temperaturen og kok i cirka ti minutter mens du rører godt med en tresleiv. Når røra er tjukk og glatt, tar du kasserollen av plata, og rører inn eggeplommer, halvparten av osten, salt og 50 gram smør i terninger.

Legg et oljet bakepapir på en skjærefjøl og bruk en slikkepott til å smøre ut semolinagrøten til en «pølse». Rull bakepapiret rundt fyllet og press forsiktig inn mot midten slik at all luft forsvinner. Snurr sammen papiret i hver ende. La stå i kjøleskap i minst en time, grøten skal være helt stiv. Smør en ildfast form. Fjern bakepapiret forsiktig, og bruk en skarp kniv til å skjære skiver på cirka to centimeter av den stivnede «pølsa». Plasser skivene i «teglsteinsmønster» i den ildfaste formen.

Strø resten av osten og tynne skiver av smøret jevnt over rundingene og sett inn i ovn på cirka 200 grader. Stek i cirka 35–40 minutter – eller helt til gnocchiene har fått en vakker og gylden overflate.

Man kan enten servere gnocchi alla romana som en helt egen rett, eller så bruker man den som tilbehør til eksempelvis kjøttboller i tomatsaus.

I glassene passer det veldig godt med en litt lettere rødvin.

Buon appetito!

PASTA: Hjemlige ingredienser som melk, hvete og smør preger denne pastaretten.
PØLSE: Smør blandingen sammen til en pølse, som rulles i bakepapir.
RØTTER: Retten har røtter helt tilbake til Romerriket.