– Det viser seg at havbruksvitenskap og akvamedisin er populære fag. Dette kommer nok av hva næringslivet etterspør. Fiskerinæringen blir større og større, og da er det også et større behov for mennesker med kompetanse innenfor den sektoren, forklarer Henriette Leine Wangen, forskningsjournalist og kommunikasjonsrådgiver ved UiT .

Mye likt

Anne Husebekk, rektor ved UIT forteller at listen over de mest populære fagene har endret seg lite.

– De mest populære fagene i år er de som har vært de mest populære i mange år. Helsefag, i tillegg til psykologi og jus, står som vanlig sterkt, sier rektoren

Videreutdanning

Husebekk ser også at økonomi/ledelse har mange søkere.

– Økonomi/ledelse er tradisjonelt populære fag. De nettbaserte studiene er blitt veldig populære. Det kan tyde på at det er folk som allerede er i jobb som ønsker mer formell kompetanse, forklarer Husebekk.

Ønsker flere oljeingeniører

Rektoren tror at det er rom for flere ingeniørstudenter innen energifagene, inkludert olje og gass.

– De siste årene har det vært en stor oppgang i søkere til fiskeri- og havbruksfag. Mange ser at dette er noe som blir større etter at oljeeventyret slutter. Personlig tror jeg ikke vi utdanner nok folk til oljeindustrien. Sannsynligvis vil vi ha olje i 40 år til, og da nærmer de som utdanner seg pensjonsalder uansett, sier Husebekk, før hun legger til:

– Det er en utfordring for universitetene at man må tenke tre til fem år fram i tid, da det er den tiden det tar å gjennomføre en utdanning. Konjunkturer og trender har nok stor innvirkning på hva folk søker på. Dette er sannsynligvis noe av grunnen til oppgangen i søkere til fiskerifagene. Jeg tror allikevel at det å utdanne seg til oljeingeniør i nord er et sikkert valg.

Rektor: Anne Husebekk. Foto: Ronald Johansen / iTromsø