Maurstad, tanten hennes og flere søskenbarn gikk mandag til Fløya. På turen oppdaget de flere hull like ovenfor turstien som går sør for Storsteinen.

– Jeg kom først over et lite hull som lå for seg selv. Jeg ble nysgjerrig og gikk nærmere for å undersøke det. Hullet var ganske dypt og gikk på skrå nedover, forteller Maurstad.

Hun tenkte umiddelbart at det dreide seg om et synkehull, da kantene var gresskledde.

DYPT: Det minste av hullene, som ligger nord for de tre større hullene, er ifølge Berit Maurstad (48) svært dypt.

– Det var tydelig at det hadde skjedd nylig og at det ikke var noen som hadde gravd, opplyser hun.

Maurstads tante gjorde hun oppmerksom på tre lignende, men langt større hull lenger ned i området.

– At de ligger så nært hverandre kan tyde på at det er større deler av grunnen er vasket bort. Det gjør meg bekymret, det er jo tross alt et mye brukt turområde, sier hun.

Kalkstein i berggrunnen

Førsteamanuensis ved institutt for geologi ved UiT – Norges arktiske universitet, Erland Lesbesbye, mener hullene – ut fra beskrivelsen – trolig er synkehull.

– Jeg har ikke tilgang til berggrunnskartet over området da jeg er på ferie, men det kan antakelig være kalkstein i berggrunnen som har blitt løst opp. Kalkstein, eller kalsiumkarbonat, løses naturlig opp når surt regnvann siver ned i grunnen, forklarer han.

PÅ FJELLTUR: Berit Maurstad (48) var på tur med familien da hun kom over hullene.

Berggrunnsgeologiske kart fra Norges geologiske undersøkelse viser at det er store forekomster av kalkstein i det aktuelle området. Fra Fjellstua og sørover består grunnen hovedsakelig av denne bergarten.

Kommunen vil sikre

Rådgiver for friluftsliv i Tromsø kommune, Margrethe Rabås forteller at de mulige synkehullene ikke er deres ansvar.

– Det er grunneiers ansvar å gjøre noe med det, forteller hun.

BERGGRUNNSKART: Dette berggrunnsgeologiske kartet fra Norges geologiske undersøkelse viser at grunnen i området hovedsaklig består av kalkstein, her merket i lyseblått.

Kommunen vil imidlertid gjøre grep for å sikre hullene.

– Dersom grunneier velger å ikke gjøre noe med hullene, vil kommunen gjøre tiltak for å lede turfolk unna hullet i bakken, skriver Rabås til iTromsø på melding.

iTromsø har forleøpig ikke fått svar på henvendelsene til grunneier.