Toppkandidat til Stortinget, Cecilie Myrseth (33), og Britt Sofie Illguth (74), tidligere varaordfører og leder for Tromsø Ap, lover at det skal bli «samboergaranti» dersom Ap får makta etter valget.

Forslaget går ut på at dersom den ene ektefellen eller samboeren har fått sykehjemsplass, og den andre også er avhengig av kommunens tjenester, vil Ap ha en garanti i lovverket slik at de skal få bo sammen.

Lokalt forankret

Høyres helseminister Bent Høie har allerede bedt alle kommunene i landet se på mulighetene for å gi en slik lokalt forankret garanti. Myrseth mener det ikke er godt nok.

– Det er en god intensjon, men man tar ikke på seg nok ansvar. Ved å komme med en slik statlig garanti legger det et press på kommunene.

Ap-VETERAN: Cecilie Myrseth her sammen med Ap-veteranen Britt Sofie Illguth som gir den yngre generasjonen noen gode råd. Foto: Haakon Steinmo

Britt Sofie Illguth mener ennå tanken på å dra på sykehjem er fjern. Likevel vil hun tilbringe resten av livet sammen med mannen sin.

– Vi hadde gullbryllup for et par år siden og har vært gift i over 50 år. Å gi folk mulighet til å være med sin ektefelle eller samboer handler om noe så elementært som verdighet. Dersom de ønsker det selvfølgelig. Det kan jo hende man er lei hverandre. Jeg er lei mannen min av og til, men sånn er jo et ekteskap, sier hun spøkefullt.

Ikke i Tromsø ennå

Rundt 25 kommuner har allerede innført en slik garanti. Tromsø er ikke en slik kommune, til tross for at Arbeiderpartiet har sittet med makta i to år.

– Hvorfor har ikke Ap innført noe slikt i Tromsø?

– Det kan ikke jeg svare for. Men Tromsø bør se på, og innføre det, her også. Vinner vi valget vil garantien gjelde alle kommuner, sier Myrseth.

Myrseth er ikke sikker på kostnadene ved en slik garanti.

– Det er ikke sikkert ennå, men jeg tror ikke det vil komme til å være noen stor kostnad.

– Må tenke langsiktig

Avdelingsdirektør for helse og omsorg i kommunen, Trond Brattland er ikke sikker på hvilken effekt en slik garanti vil ha.

– Vi har ikke noen slik garanti i dag, men vi har noen dobbeltrom på sykehjemmene. I den grad det er ektefeller hvor begge trenger sykehjemsplass brukes de rommene. Det er allerede et stort press på sykehjemsplassene i kommunen i dag, og med en slik ordning kan det bli et ytterligere press, ved at folk som ikke hadde hatt krav på sykehjem tar opp plasser.

– Usikkert

Andre endringer må muligens også gjøres før en slik garanti kan komme på plass.

– En slik garanti vil kreve en bygningsmasse som er tilpasset et slikt behov. Da må man tenke langsiktig på hvordan man bygger sykehjem. Allerede bygges de annerledes enn tidligere, hvor skillet mellom sykehjem og omsorgsbolig viskes ut, sier han.

– Det er vanskelig å si om en slik garanti kan gjennomføres. Vi vet ikke hvor stort behov det er for en slik ordning, eller hvor mange som vil benytte seg av den. Derfor er det også vanskelig å si noe om kostnadene, sier Brattland.