Da fikk vi blant tre heldige fylker melding om at Troms fylkeskommunes søknad om en tilleggsbevilgning som gir hver TT-bruker 100 turer i andre halvår 2017, var innvilget. Hver tur er en beregnet kostnad med taxi fra brukerens adresse til kommunesenteret. Dette kunne bety to turer per uke i seks måneder.

I Invitasjonen til å søke stilte Samferdselsdepartementet som betingelse at fylkeskommunen kunne iverksette ordningen raskt for brukerne (rullestolbrukere, blinde, svaksynte). Dette innebærer selvfølgelig at fylkeskommunen måtte tilpasse ferieavviklingen slik at bevilgede penger uten opphold kunne formidles fra fylkeskommunen til brukernes TT-kort. I søknaden fra Troms fylkeskommune datert 12. mai forsikrer samferdselsavdelingen at tilbudet kan gjøres gjeldende for brukerne så å si «umiddelbart» etter 1. juli ved eventuelt tilsagn.

Etter avtale fra i fjor gikk saksbehandleren på fem ukers ferie fra 24. juni. Hvis man ville utføre planlegging i samferdselsetaten, som er sjefens ansvar, kunne saksbehandleren forberedt listen for eventuell utbetaling før hun dro på ferie. Datalistene med brukernes individuelle kostnad per tur ligger klar, og det ville bare være å gange med hundre for hver bruker og sende listen til Rogaland Taxi, som administrerer TT-ordningen for hele landet.

I stedet skjedde følgende: Tilsagnsbrevet kom til fylkessamferdselssjef Bjørn Kavlis bord 4. juli. Der ble det liggende til 9. juli. Da ble brevet formidlet til saksbehandlerens hylle, og vedkommende kom fra ferie tirsdag 25 juli. Dagen før, 24. juli, hadde Kavli dratt på ferie, etter å ha hatt tilsagnsbrevet tilgjengelig for behandling i tre uker. Saksbehandleren opplyser til oss at hun er avhengig av fylkessamferdselsjefens attestering av listen som hun på få timer kan gjøre klar, deretter skal det hele godkjennes av økonomiavdelingen. Ifølge opplysning fra fylkeskommunens sentralbord skal Bjørn Kavli være tilbake 21. august. Dette innebærer at de funksjonshemmede mister to måneder, juli og augst, av et tilbud som Samferdselsdepartementet mente skulle gjelde for seks måneder, fra tidlig i juli til 31. desember 2017.

Slik kan ledende byråkrater i Troms fylkeskommune behandle funksjonshemmede som ikke er i stand til å benytte vanlig kollektivtransport. I Blindeforbundets fylkeslag er det 50 TT-brukere som er aktuelle for dette spesielle tilbudet. Samferdselsetaten i Troms fylkeskommune bør forklare hva de mente med løftet i sin søknad om at ordningen kunne iverksettes «umiddelbart»? Etaten bør forklare hvordan de hadde tenkt å forberede den raske iverksettelsen, som de lovte departementet og de funksjonshemmede å gjennomføre. Kan ansvarlige politikere være tilfreds med at samferdselsetaten utfører sine oppgaver på et slikt lavmål?