Marte Støback Bjørsvik og Grit Richter skulle på ferie med ei venninne til Bogota i Colombia. Da de mellomlandet i Caracas fikk de beskjed om at neste fly var kansellert.

Venezuela har siden april vært preget av voldsomme demonstrasjoner mot president Nicolás Maduro. Bakgrunnen er at presidenten vil holde folkeavstemning for en grunnlovsendring, uten å involvere nasjonalforsamlingen.

Ifølge NTB skal minst 113 mennesker ha mistet livet i sammenstøt mellom demonstranter og politi siden april, åtte av dem den siste uken.

JAGER BORT DEMONSTRANTER: Militæret går her til aksjon mot en folkemengde som demonstrerte mot regjeringen fredag i Caracas.

Flyet kansellert

Marte Støback Bjørsvik har befunnet seg i det urolige landets hovedstad siden torsdag, etter at flyet fra Caracas til Bogota ble kansellert.

– Vi ble bare informert over høyttaleranlegget om at vi skulle ta kontakt med flyselskapet som fløy oss til Caracas, men de var ikke tilgjengelige, og vi sendt på hotell av Avianca, det colombianske flyselskapet som hadde kansellert den siste flygingen.

Til tross for lovnader om å ordne opp torsdag kveld, sitter Bjørvik og de andre passasjerene ennå på hotellet i Caracas.

– Først ble flygingen samme kveld avlyst, og det samme skjedde dagen etter. Den siste informasjonen vi har fått er at vi ikke kommer oss ut før tidligst torsdag 3. august. Da har vi vært her ei uke, og det er ugreit, sier Bjørsvik som tidligere har bodd et år i Venezuela.

Utrygt for turister

På hotellet bor hun sammen med diplomater og journalister. Til tross for at den norske utenrikstjenesten fredag frarådet mennesker å reise til Venezuela, beskriver de hotellet som trygt.

– Vi føler oss trygg her inne, men vi kan ikke forlate hotellet. Det er sperringer, og når journalistene går ut har de på seg skuddsikre vester og gassmasker. Utenfor i gatene er det ikke trygt, særlig for turister, men heller ikke for lokalbefolkningen, sier hun.

Tromsøværingen, som det siste året har jobbet som turnuslege i Molde, ønsker nå bare å komme seg hjem til Norge.

– En uke av ferien er allerede borte, og vi er ikke særlig innstilt på å tilbringe en uke i Colombia etter dette. Det er som om vi lever i en limbo, hele tiden uten tydelig informasjon. Det er det mest ubehagelige.

Hører skuddsalver

Hun forteller at de har vært i kontakt med det norske konsulatet i landet, uten foreløpig resultat.

– Jeg har sendt mail med det norske konsulatet i Venezuela. De oppgir at det ikke er noen ledige fly på en uke og eneste mulighet er at Avianca ordner et fly, og at vi må stole på at Avianca ordner opp. Samtidig rapporterer flere av de som har reist ut at det er ledige seter på fly ut av landet, sier hun.

Bjørsvik forteller at journalistene som bor på hotellet er sjokkerte over at flyselskapet har plassert turister midt i det farligste området.

–  Vi vet ikke hva som skjer fra dag til dag. Akkurat nå hører vi tilrop og skuddsalver. Vi ser røyk som kommer opp og vi lukter tåregass i lufta, forteller hun.

Følger saken tett

Pressetalsperson hos Utenriksdepartementet, Ingrid Kvammen Ekker, forteller at ambassaden i Bogota, Colombia har ansvar for Venezuela, og at norske diplomater ikke er stasjonert i landet.

– Ambassaden i Bogota følger sikkerhetssituasjonen tett. De er kjent med saken og tilbyr konsulær bistand via vårt honorære konsulat i Caracas, forteller hun.

iTromsø har foreløpig ikke lykkes å få tak i flyselskapet Tromsø-kvinnene reiste med.