– Vi kom oss endelig ut. Vi ble kjørt fra hotellet rett før nye opptøyer. Det skulle være en protestmarsj, sier Marte Støback Bjørsvik fra flyplassen i Panama.

Diktator

Søndag var det valg på en grunnlovsgivende forsamling i Venezuela. Onsdag skal forsamlingen etter planen tre sammen i et bygg som er kontrollert av parlamentet. Opposisjonen har flertall i parlamentet. President Nicolás Maduro har etter valget blitt stemplet som en diktator av USA, som iverksetter sanksjoner mot statslederen.

PANAMA: Her er Grit Richter og Marte Støback Bjørsvik på flyplassen i Panama. Foto: Privat

Sotede vinduer

Bjørsvik og venninnen Grit Richter ble først fraktet fra hotellet i Venezuelas hovedstad, Caracas, til et hotell nærmere flyplassen mandag.

– Vi ble fraktet i jeeper med sotede vinduer. Mens vi kjørte så vi barrikader laget av søppel langs veien. Flere av dem var satt fyr på, sier Bjørsvik.

Mandag kveld, lokal tid, fikk de to kvinnene ta fly til Panama. Sent tirsdag ettermiddag satt de på flyet videre til Bogotá i Colombia. Det er usikkert når de kommer tilbake til Norge.

– Akkurat nå klarer vi ikke å reise noe særlig mer. De siste 36 timene har vært veldig lange. Nå vil vi bare komme oss fram til Bogotá og senke skuldrene litt. Å sette seg på et nytt fly er ikke noe vi har lyst til nå, sier Bjørsvik.

Lite informasjon

De fire dagene i det opprørs-rammede landet har vært preget av mye usikkerhet.

– Vi har ikke visst noen ting som helst. Det har vært en påkjenning, og nå er det fint å bare være ute derfra, sier Bjørsvik.

De har forøkt å holde humøret oppe mens de satt fast på hotellet i Caracas.

– Det er rart med det, men når man er samla i en gruppe, klarer man å holde motet oppe, forklarer tromsøkvinnen.

Fikk ikke gå ut

Bjørsvik og Richter fikk ikke lov til å forlate hotellet mens de befant seg i Venezuela.

– Det var for farlig å forlate hotellet. Vi kunne ikke engang oppholde oss ute på altanen fordi det var så mye tåregass.

På hotellet bodde også flere journalister.

– De hadde fullt utstyr og gassmasker. En av journalistene kom inn med et stort sår i bakhodet. Han hadde blitt truffet av en boks med tåregass, sier Bjørsvik.

Fremdeles noen igjen

Nesten alle som skulle reise med det samme flyet som Bjørsvik og Richter har kommet seg videre til Panama.

– De fikk ikke ut alle, og det er fremdeles noen igjen, forklarer hun.