Gudmundsen viser til at Tromsø kommune med sin andel av den nasjonale satsingen kunne ha ansatt 15 nye helsesøstre, eller andre relevante fagpersoner til byens helsestasjoner, gitt en kostnad på 700.000 kroner per årsverk.

Ifølge tall fra KOSTRA har det i Tromsø derimot blitt to færre helsesøstre siden 2013.

– Vi ser rundt omkring i landet at det ansettes langt flere helsesøstre i mange kommuner, da er det nedslående å se hvordan utviklingen er i Tromsø og mange kommuner i Troms.

Dagens tilbud ikke holdbart

Gudmundsen påpeker at et godt helseapparat i skolevesenet kan være utslagsgivende for trivselen.

– Undersøkelser har vist at bare syv av ti gutter som blir mobbet ikke prater med noen. Skoler må ha fagpersonell som kan bistå i hverdagen og bedre skolemiljøet sammen med lærere og skoleledere, sier han.

At kommunen ikke har satset hardere på dette, mener Gudmundsen er et tegn på manglende evner og vilje.

– Det handler om å ta politisk lederskap og prioritere barn og ungdom i kommunen. Dagens tilbud gir tilgang til helsesøster noen få timer én gang i uken. Det er ikke holdbart, fastslår han.

Ulike utgangspunkt

Stortingsrepresentanten er ikke i tvil om at trivsel og skoleresultater henger sammen.

– Det er ingen tvil om at mobbing og psykiske problemer kan gå utover både tilstedeværelse på skolen og hvordan man presterer – i tillegg til å ramme selvbildet hardt, sier Gudmundsen, og utdyper:

– Ungdom er jo gjerne i en brytningstid i livet, og man vet aldri hvilken forskjellig bagasje den enkelte har. Når det finnes så ulike utgangspunkt er det viktig å sikre like muligheter til å lære.

– Ikke færre helsesøstre

FEIL: Gunhild Johansen (SV) mener tallene fra KOSTRA gir et feil bilde på situasjonen.

Gunhild Johansen (SV), leder for helse- og omsorgskomiteen i Tromsø kommune, mener tallene fra KOSTRA gir et feil bilde av situasjonen.

– Jeg har forhørt meg med flere innad kommunen og det er ikke riktig at vi har fått færre helsesøstre siden 2013. Tvert imot har det økt for hvert år, sier Johansen.

Det er kommunene selv som sender tall til KOSTRA.

– Tallene fra KOSTRA sier ikke om hvor mange stillinger man har. Et eksempel er innenfor jordmortjenesten hvor det ikke rapporteres om stillinger, men fødsler.

KOSTRA spør heller ikke om prosjektstillinger.

– I 2017 har vi et prosjekt som skal hjelpe familier med barn som er overvektig. Selv om det er helsesøstre som jobber med dette prosjektet, så blir det ikke registrert som ekstra helsesøsterstillinger.

– Hadde de spurt etter stillingshjemler og årsverk så hadde tallene sett annerledes ut, men det spør de ikke om. Det de ikke spør om, får de heller ikke svar på.

Ifølge Johansen har kommunen fått fire millioner kroner mellom 2016 til 2017 fra tilskuddet Gudmundsen sikter til.

– Grunnen til at vi fikk disse pengene var fordi de var fornøyde med måten vi hadde brukt pengene på. Vi har ikke fått noen påpakning tidligere på hvordan vi har brukt dem.