Torsdags kveld var Kjetil Arntzen på besøk hos foreldrene sine. Det var da han fikk øye på 70–80 kråker som hadde satt seg på rekke og rad på taket til Ishavskatedralen.

– Det var pappa som gjorde meg oppmerksom på det. Han hadde aldri sett fuglene samle seg på den måten, forteller Arntzen.

Fra vinduet hadde familien god utsikt til kråkene.

– Mamma mener kråkene sitter sånn hver høst. Jeg har selv sett dem kretse rundt her, men ikke at de har sittet så tett i tett på taket der, sier Arntzen.

Trosser spiker

Agnethe Soelberg ved Ishavskatedralen forteller at de ikke har merket noe til kråkene før.

– Det er klart vi har sett fugler her før, men ikke i så store mengder som det vi ser her, sier hun.

De har ikke hatt problemer med fugler tidligere.

– Da kirken ble bygget ble det også satt opp spiker på taket, nettopp for å forhindre at fugler skulle sitte der. Da bygget ble renovert i 2008 satte vi opp spiker igjen, forteller Soelberg.

Tross spikerbåndet var hele kirketaket fullt av fugler torsdags kveld. Det ble til og med slåssing om plassen, ifølge Arntzen.

– Hvordan de får til å sitte der med alle spikerne vet jeg ikke. Men det er jo byens fineste utsikt, så det er jo ikke så rart, sier Soelberg.

Søker trygghet

Jostein Kjærandsen, førsteamanuensis ved Tromsø Museum, forteller at det ikke er uvanlig for kråker og oppholde seg i flokk.

– Kråker er kjent for å samles hver kveld og overnatte sammen. De gjør det fordi det er tryggere å stå sammen. Da er det alltid noen som merker fare, og sjansen for at en av kråkene blir tatt er mindre, forklarer Kjærandsen.

Han forteller videre at det er ekstra mange kråker om høsten.

– Alle ungene har vokst opp og er en del av flokken.

– Vet du hvorfor de har samlet seg på Ishavskatedralen?

– Kråker har faste plasser de samles på. Store trær, holmer, i bergvegger, i byer. Hvorfor de har valgt akkurat denne bygningen kan jeg ikke si, avslutter Kjærandsen.