integrert: Bilbransjen mener at integrerte DAB-løsninger gir det beste resultatet. Men det finnes adapter til rundt 1000-lappen. Foto: John Strandmo
            (Foto: John Strandmo)

integrert: Bilbransjen mener at integrerte DAB-løsninger gir det beste resultatet. Men det finnes adapter til rundt 1000-lappen. Foto: John StrandmoFoto: John Strandmo

Ingen lokal DAB-panikk

I desember forsvinner FM-nettet

Til tross for at FM-nettet stenges like før jul, er det ingen panikk blant tromsøbilistene for å få på plass DAB+-løsninger.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Ole Jørgen Torvmark i Digitalradio Norge AS sier at statistikken fra mai viser at 38 prosent av bilene i vårt område er utstyrt med digital radio. Blant dem som lytter på radio mens de kjører, er prosentandelen med DAB+ noe høyere – rundt halvparten.

Monterer i ett

En ringerunde til byens bilforhandlere avdekker at stadig flere får ettermontert DAB-løsninger.

Rune Hagerup i Autohuset AS sier det slik:

– Vi har fem Subaru-kunder i uken som får DAB-radio i bilen. Det er snakk om en skjult løsning som kobles til funksjonene på rattet. For det er prisen rundt 4.500 kroner.

Subaru fikk DAB+ i sine modeller fra 2015. Derfor er det modeller eldre enn det som nå oppgraderes.

Flere muligheter

Hos Harila AS opplyser leder for ettermarkedet, Kristian Aleksandersen, at de leverer flere løsninger:

– Du kan kjøpe et adapter til 900 kroner og selv stå for monteringen – en plugg rett i sigarettenneren.

– Et skjult anlegg ligger på drøye fire tusenlapper. Da kobler vi radioen til multimedieskjermen.

Litt kritisk

Biltrend-eier Per Molund monterer DAB+ i minst to biler hver dag.

– Går vi bare litt tilbake i tid, var trykket enda større. Det kan tyde på at det verste panikken har lagt seg.

– Jeg er selv en ivrig radiolytter når jeg kjører. Men det irriterer meg at DAB-radioen til stadighet falle ut – spesielt utenfor sentrum. Derfor må det en betydelig utbygging til før den digitale løsningen fullt ut erstatter FM-båndet, sier Molund.

Kutter FM-nettet

Fra årsskiftet vil alt – bortsett fra lokale stasjoner – bli borte fra FM-nettet. Derfor begynner det å haste med å få ettermontert DAB+.

NAF utførte nylig en test av adaptere – både enkle plugin- og integrerte løsninger. Konklusjonen er at enkelte produkt fungerer godt, mens den generelle mening er at dette er en uferdig produktgruppe. Flere er vanskelige å montere, kronglete å bruke og gir et dårlig kvalitetsinntrykk. Dessuten legger et adapter beslag på 12-voltuttaket.

Sånn sett er integrerte løsninger best, er NAF sin konklusjon.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: