I perioden 1. august 2013 til 8. februar 2015 sendte den 42 år gamle Tromsø-mannen, som opprinnelig kommer fra Uganda, inn elektronisk meldekort til Nav der han oppga å ha arbeidet 728 timer. I realiteten hadde han jobbet 2.644,5 timer for en arbeidsgiver i Tromsø.

Det resulterte i at mannen fikk utbetalt 233.128 kroner i dagpenger som han ikke hadde krav på.

Fredag kom dommen der 42-åringen dømmes til 90 dagers fengsel, for grovt bedrageri og for å ha avgitt falsk forklaring til en offentlig myndighet.

– Vet ikke hva som har skjedd

Da saken var oppe i tingretten onsdag sa mannen at han ikke hadde gjort det med vilje. På spørsmål om hvorfor han fylte ut meldekortet mens han var i tilnærmet full jobb svart han følgende:

– Jeg vet ikke hva som har skjedd, men det kan være at jeg misforsto eller trykket feil,

42-åringen har vært norsk statsborger siden 1999, etter at han kom til landet syv år tidligere, og har jobbet ved samme bedrift siden 2007.

I løpet av den perioden har han vært permittert, og har da søkt om dagpenger.

Aktor Lisa-Mari Ellingsen spurte i retten gjentatte ganger om hvorfor han ikke meldte fra til Nav da han var tilbake i arbeid.

Det fikk hun ikke et klart svar på, og mannen forklarte at han ikke visste hvordan det ble slik, at han ikke husket hvor mye han hadde arbeidet og at han mistet kontrollen.

Trodde ikke på forklaringen

Det trodde dommer Bjørn André Holmen ved Nord-Troms tingrett derimot lite på, og i dommen heter det blant annet at retten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte forsettlig og i vinnings hensikt har tilegnet seg betalingen fra Nav.

Videre heter det i dommen at tiltalte har forstått at ved å opplyse om for lite antall timer, så ville han motta penger han ikke hadde krav på.

Holmen påpeker også at retten ikke fester lit til hans forklaring om at han ikke husket hvor mange timer han hadde arbeidet da meldekortene ble fylt ut.

42-åringens forsvarer, Fredrik Storø, sier til iTromsø at han ikke har diskutert dommen med sin klient, og at det derfor er ukjent om han vil anke eller ikke.

Mannen har startet på nedbetalingen, som med ferietillegg og ti prosent renter, lyder på 256.440 kroner.