Samarbeidet mellom tromsøungdom på Tvibit og unge skribenter fra Gaza går mange år tilbake i tid. For fjerde gang setter nå Tvibit opp et verk med hjelp av ungdommer fra Gaza.

– Skriveinstituttet Tamer i Gaza og vi her har kommet fram til at vi vil lage noe om resirkulering. De har lyst å forske på om hvordan man kan resirkulere minner, tanker, følelser og seg selv, sier Lina Killingdalen som er prosjektleder for oppsettingen.

Live fra Gaza

Det hele skal bli en interaktiv utstilling, hvor publikum kan gå og se på verket tromsøungdommer skal lage. Samtidig skal ungdommene fra Gaza være med i utstillingen via Skype, slik at publikum kan snakke med dem direkte.

– Vi skal fylle tre rom her på Tvibit med teater, installasjoner, tekster og kunst nå på lørdag, sier Anethe Alfsvåg, som også er prosjektleder for «Recycle me!», som er tittelen på prosjektet.

– Viktig prosjekt

De syv ungdommene, som stammer fra Kongsbakkens dramalinje, Kulta og Rådstua, har bare fem dager fram til premièren lørdag. I løpet av den tiden er det opp til dem om hvordan innholdet fra Gaza skal presenteres. Etter at de fikk vite premissene mandag morgen, har ideene allerede kommet.

– Det er en veldig fin kulturutveksling for å få en slags forståelse for både dem og oss, sier Isak Arvola Kvammen (20), som har vært med på prosjektet tidligere, selv om innholdet er helt nytt.

– Man føler man får være med på et viktig prosjekt. I Gaza er ungdommene helt innesperret. Det føles veldig viktig å kunne fortelle deres historie, sier Anne Marte Sætaberget (18).

Skype-workshop

Og fram mot lørdagen skal ungdommene jobbe med tekstene fra Gaza og presentere dem, i samråd med hovedpersonene selv over Skype.

– Det blir en Skype-workshop, sier Alfsvåg, som understreker at prosjektet ikke har et politisk standpunkt.

– Det handler om kulturutveksling og ikke om «stakkars dem», men om deres ideer og tekster. Det handler om å bare være kreativ kunstner, sier prosjektlederen.