Milliontildelingen har fått navnet Mohnprisen, etter grunnleggeren av norsk meteorologi, Henrik Mohn (1835-1916).

– Mohn var den første direktøren ved Meteorologisk institutt, han utstyrte en rekke ekspedisjoner – inkludert Nansens «Fram»-ferd – med meteorologisk utstyr, og regnes som en pioner innen en rekke fagfelt som er helt sentrale for forståelsen av prosessen i Arktis, sier seniorrådgiver ved UiT, Geir Gotaas.

Hedrer også Trond Mohn

Henrik Mohn var i tillegg grandonkel til Trond Mohns far. I 2007 opprettet av bergensmilliardæren Tromsø forskningsstiftelse, hvis formål er å støtte og foreta utdeling av midler til langsiktig grunnleggende forskning ved UiT.

– Med navnet får vi også tatt vare på den familiære tilknytningen til Trond Mohn. Hans bidrag til forskning og forskningsfremmende tiltak hos oss har vært betydelig, sier Gotaas.

Fremmer forskning

Formålet med den nye prisen er å anerkjenne og skape interesse rundt arktisk forskning både i Norge og internasjonalt.

– Prisen annonseres internasjonalt, så vi håper å få inn nominasjoner fra hele verden. Målet er å løfte fram forskningen, og bidra til å sette sentrale problemstillinger for utviklingen i Arktis på den nasjonale og internasjonale dagsorden, sier seniorrådgiveren.

Første utdeling i 2018

Kandidater til prisen skal vurderes av en internasjonal komité, og endelig beslutning om hvem som skal tildeles prisen treffes av en styringskomité bestående av to representanter fra Academia Borealis Nord-Norges vitenskapsakademi, én representant fra Tromsø forskningsstiftelse og tre representanter fra UiT Norges arktiske universitet.

Prisen deles ut i hvert annet år i forbindelse med Arctic Frontiers-konferansen. Den første utdelingen skjer allerede i januar 2018.