«Vil ha en skole for alle»

Arbeiderpartiet vil ha en skole for alle, hvor alle skal med uansett størrelse på foreldrenes lommebok, etnisitet og hvor i fylket du bor.

NÆRSKOLE: Aps ungdomskandidat Eirin Kristin Kjær mener karakterbasert opptak på videregående skole er en uting. Foto:

nyheter

Ragnhild Berg Nilsen skrev til i iTromsø om karakterbasert opptak. Her hevdet hun at muligheten til å kunne velge skole selv tar vare på distriktene, og at det egentlig ikke er så nøye om flere barn motvillig må flytte hjemmefra fordi sin nærskole er full.

Påstanden hennes om at vi har et behov for karakterbasert opptak på grunn av tilbudene på de forskjellige skolene i Troms er også ulogisk. Ærlig talt, Ragnhild, i Troms gjelder nærskoleprinsippet. Har ikke skolen som ligger nærmest deg det tilbudet du vil gå, da kan du søke deg til den skolen som har det.

Mange ungdommer syns det er spennende med byliv. Vi kan ikke klandre dem, det kjenner mange seg igjen i. Regjeringen må også kjenne seg igjen, for de fire siste årene har deres distriktspolitikk vært fraværende.

Byene bygges opp og distriktene bygges ned. Da jeg skulle begynne på videregående lokket også ideen om å bo i Tromsø. Likevel valgte jeg tryggheten av å bo hjemme, vennene mine i Balsfjord og alle fritidsaktivitetene som var mye viktigere for meg enn en ny hverdag på en plass der jeg kjente få.

Å flytte hjemmefra som femten-sekstenåring er noe av det skumleste flere av vennene mine har opplevd. Ny skole, nye folk og nytt bosted er mye når du i tillegg skal i en brå overgang fra ungdomsskolen til videregående skole. I dag dropper 1 av 4 ut av videregående. Det å tvinge ungdom til å flytte er uansvarlig, og løser ikke frafallsproblemet.

Hva skulle Demitu på 16 år gjort når hun ikke kommer seg inn på den videregående skolen i Harstad der hun bor? Skal hun flytte til Finnsnes eller Tromsø for å kunne gå på skole? Flytte fra familien og alle vennene sine? Nei, er svaret, dette vil ikke vi i Arbeiderpartiet gå med på.

Det har vært en økning i antallet elever på for eksempel Sjøvegan videregående skole fordi vi har blitt flere i Troms, ikke på grunn av karakterbasert opptak på tvers av fylkesgrensene. Så det finnes få tall, muligens ingen, på at det har hatt noen effekt. Berg Nilsen spør hva Arbeiderpartiet er redde for. Det skal jeg fortelle deg.

Vi er himla redde for at frafallet skal gå enda mer opp, at flere elever skal føle det utrygt å gå på skole og at de blir tvunget til å flytte fordi deres nærmeste skole er full, fordi det er mye mer attraktivt å gå på skole i byene.

Dette er det som vil skje. Distriktsskolene vil bli lagt ned, skolene i byene fullstappet og en økt press på boligmarkedet.

Ragnhild, det ville vært uansvarlig av meg og deg, av Høyre og Arbeiderpartiet å føre en politikk som gjør at flere unge tvinges til å forlate sine nærmiljø på grunn av karakterbasert opptak. Det mener jeg er uansvarlig for byene, for de etter hvert tomme distriktsskolene, og ikke minst for elevene.