Rundt klokken 02.30 natt til torsdag 29. juni fikk nødetatene melding om brann i en tomannsbolig på Tomasjord. Da brannvesenet kom til stedet var boligene overtent.

Ni personer ble evakuert, men ingen kom til skade i brannen.

Samme natt ble en 36 år gammel mann pågrepet like ved brannåstedet. Siden har mannen sittet varetektsfengslet, siktet for grovt skadeverk. Han risikerer fengsel inntil seks år.

Nekter samtaler med sakkyndige

Onsdag ble 36-åringen fengslet for åtte nye uker, da retten finner at mistanken mot han ikke er svekket.

Den siktede mannen har vært i flere samtaler med sakkyndige, og i en foreløpig rettspsykiatrisk erklæring fra fengslingen 20. juli pekes det på at mannen kan ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket. Han ble likevel videre varetektsfengslet, da retten fant ham «meget orientert om saken».

Nå nekter derimot 36-åringen for å ha videre samtaler med de sakkyndige. Han nekter også for at de henter inn hans helsedokumenter fra UNN og hans fastlege.

Derfor har sakkyndige Knut Waterloo og Greta Gabrielsen anbefalt at siktede observeres ved psykiatrisk sykehus.

I slutningen skriver dommer Hege Marie Marhaug at retten mener det er nødvendig med innleggelse slik at man kan få gjennomført den rettspsykiatriske undersøkelsen. Denne vil kunne fastslå om mannen var psykotisk eller ikke i gjerningsøyeblikket. Innleggelsen vil skje tidligst 4. september da det ikke finnes ledig relevant plass før.

Bar planker til åstedet

Det var mannens oppførsel på stedet som gjorde at politiet fattet mistanke. Under pågripelsen tok også politiet med seg 36-åringens sekk, og i den ble det funnet bioetanol, som er en brennbar tennvæske, og lighter.

Mannen er tidligere straffedømt en rekke ganger, blant annet for vinningskriminalitet, og er en kjenning av politiet.

36-åringens forsvarer, Thomas Hansen, har tidligere uttalt til Nordlys at mannen nekter straffskyld.

Men han har innrømmet å ha båret planker til brannåstedet, som han skulle bruke til opptenning. Denne forklaringen kom han med etter å ha blitt gjort oppmerksom på at han var fanget opp på overvåkingskamera fra Drytechs lokaler like ved.