De siste ukene har det stormet rundt UNN i mediene, etter at Fylkesmannen i sommer sendte en bekymringsmelding til Helsedirektoratet om forholdene ved universitetssykehuset.

Fylkesmannen peker i bekymringsmeldingen på at UNN ikke svarer på henvendelser fra tilsynsmyndighetene, at sykehuset har hatt en dårlig meldekultur, hvor alvorlige hendelser ikke blir varslet videre, samt at det i flere år har vært et høyt konfliktnivå mellom legene og ledelsen.

I etterkant av et møte mellom Helse Nord og Helsedirektoratet, gikk stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Kjersti Toppe (Sp) ut og krevde en uavhengig gransking av sykehuset.

Fredag kalte styreleder Jorhill Andreassen inn til et ekstraordinære styremøte for å belyse påstandene som har blitt fremsatt av media i saken, da Andreassen mener sykehuset de siste fire årene har forbedret seg kraftig på akkurat melding av avvik. Rundt bordet i syvende etasje i Breivika, satt UNN-styret, sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen, fylkesmann Bård Pedersen og fylkeslege Svein Steinert.

Ikke beroliget

Sykehusets resultatkvalitetsrapport for august 2017 viser at tre ganger flere hendelser meldes i dag enn for fire år siden. Noe også sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen trakk fram under møtet.

– I dag leverer vi på høyde med, om ikke bedre, enn andre norske sykehus på melding om avvik, sa han.

Både han og Andreassen viser til at hendelser og tall media har benyttet seg av, er flere år gamle, og skaper et feil bilde av realiteten ved sykehuset.

Likevel er ikke fylkeslege Svein Steinert beroliget.

– Det stemmer at vi er bekymret for situasjonen, og la meg gjøre det klart: Vi er fortsatt bekymret, sier Steinert, og fortsetter:

– Vi ser at det har vært forbedringer, og det håper jeg vil fortsette. Særlig på ett område skiller UNN seg ut negativt nasjonalt, og det er mangelen på svar på våre forespørsler når det skjer alvorlige hendelser.

Purring halvparten av gangene

Fylkesmannen var i 2015 nødt å purre på svar i 25,7 prosent av henvendelsene. I 2016 var tallet 31,2 prosent, mens det så langt i år er hele 50 prosent.

– Det holder ikke bare å øke antallet meldinger. For at læringssirkelen skal fungere, må man også behandle meldingene og ta lærdom av dem. Alle parter er tjent med at disse sakene blir undersøkt så tett opp mot hendelsene som mulig, og at hva som har skjedd kommer fram så fort som mulig. Det handler om respekt for pasienter, pårørende og ansatte, slo fylkeslegen fast.

Steinert mener utviklingen er særdeles alvorlig.

– Det svekker tilliten til sykehuset. Det er det viktige budskapet vi ønsker å fremme i dag, sa han.

Han er også klar på at det ennå er langt fra alle hendelser som meldes. Likevel ser han tegn på bedring.

– Vi arbeider nå med fire medikamentsvinnsaker. To av dem, som går noen år tilbake i tid, ble ikke meldt fra om av sykehuset. Der fikk vi informasjon om saken fra andre steder. To av sakene er imidlertid nye, og de ble meldt fra om. Det tyder på at det går rett vei, forklarte Steinert.

– Ikke godt nok

Tor Ingebrigtsen medga at tallene fylkeslegen presenterer ikke er gode nok.

– Den kurven der kan vi ikke sitte rolig og se på. Dette må forbedres. Det gjør inntrykk å høre hvor viktig det er for pasienter, pårørende og ansatte å få klarhet i det som har skjedd. De har en rett til å få vite hvordan deres opplevelse blir brukt til forbedringsarbeid, sa han.

Også styrerepresentant fra Den norske legeforening, Per Erling Dahl, mener man må ta tak i problematikken.

– Jeg vil takke Steinert for en glimrende redegjørelse. At vi svikter her er svært alvorlig, kommenterte han under møtet.

Både Andreassen og Tor Ingebrigtsen opplyser imidlertid at tiltak allerede er iverksatt. Torsdag møtte representanter fra Fylkesmannen ledere ved UNN for å sammen se på hvordan sykehuset kan forbedre sin saksbehandlingstid.

– Det er et møte som har vært planlagt lenge forut for dette styremøtet. Og det arbeidet fortsetter med et nytt møte i oktober, opplyser styrelederen.

Styret tok saken til orientering, og Tor Ingebrigtsen lovet å legge fram en fremgangsplan ved neste styremøte.