Madelen Camilla Rolland (19) har i ett år jobbet som kokkelærling ved Mathallen i Tromsø. Mandag kveld var det imidlertid hun som sto for opplæringen.

Ap-toppene Cecilie Myrseth og Hadia Tajik stakk nemlig innom for å lære seg å lage laksetartar, samtidig som de to Ap-politikerne ønsket å lære mer om Tromsø-restauranten.

– Her er tre av syv kjøkkenansatte lærlinger. Det er imponerende, sier Myrseth.

– Ja, og samtidig er dette en anerkjent bedrift med godt omdømme. De leverer ikke bare læreplasser, men også god kvalitet, sier Tajik.

Mangel på læreplasser

I Troms er det i dag et skrikende behov for læreplasser. I 2011 ble det inngått 659 lærekontrakter i fylket, mens tallet i fjor hadde økt til 733. I en rapport fra Riksrevisjonen fastlås det at det i fylket finnes 2.703 potensielle lærebedrifter uten lærlinger, mens kun 848 bedrifter tar imot lærlinger. Samtidig velger stadig flere unge yrkesrettet utdanning. Andelen lå i fjor på 52 prosent.

– Men det er også der stadig flere hopper av. En av årsakene til det er at det ikke finnes læreplasser til dem når de er ferdig på skolen, sier Myrseth.

– En ressurs for oss

På Mathallen er målet å til enhver tid ha tre kokkelærlinger og to servitørlærlinger.

– Vi mangler en servitørlærling nå, men de er ikke så lett å finne, sier kjøkkensjef og medeier Gunnar Jensen.

Jensen er også styreleder i Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og reiselivsfag i Tromsø. Han mistenker at flere bedrifter vegrer seg for å ta inn lærlinger fordi de ønsker ansatte med erfaring.

SATSER PÅ LÆRLINGER: Gunnar Jensen, kjøkkensjef på Mathallen og styreleder i Opplæringskontoret for hotell-, restaurant- og reiselivsfag i Troms, og daglig leder ved opplæringskontoret, Petter Markussen, mener det er viktigere enn noen gang å satse på lærlinger.

– Vi ser imidlertid på lærlingene som en ressurs for oss. De er fremtiden vår. Jeg har ikke tenkt til å stå på kjøkkenet i 30 år til, og noen må jo ta over for meg, sier han.

– Nettopp, det er fremtidige ansatte. Det handler om rekruttering, skyter Tajik inn.

Lover 1 milliard kroner

Ifølge Tajik og Myrseth er målet at alle kvalifiserte søkere skal få læreplass.

– Det går ikke an at vi tilbyr en utdanning som ikke lar seg gjennomføre på grunn av mangel på læreplasser. Det er å kaste blår i øynene på folk, sier Myrseth.

Siden regjeringen tok over i 2016 har lærlingtilskuddet til bedrifter økt med 21.000 kroner per kontrakt, mens det under Stoltenberg-regjeringen kun ble prisjustert. Samtidig ble det i fjor innført krav om bruk av lærlinger for å vinne offentlige anbud. Likevel er det fremdeles mangel på plasser.

– Hva vil dere gjøre annerledes?

– Vi ønsker å øke bevilgningen til lærlingordningen med 1 milliard kroner. Det skal blant annet gå til å øke lærlingtilskuddet ytterligere og sikre innkjøp av nytt og moderne materiell til yrkesskolene. I dag er det ofte slik at utstyret de bruker på skolene er gammelt og utdatert. Det fører til at terskelen for å ta imot lærlinger blir høyere, da bedriftene må drive internopplæring fra bunnen av, i stedet for at elevene får den nødvendige kunnskapen på skolen, svarer Tajik.

– Hvor skal dere hente pengene fra?

– I motsetning til Høyre og Frp, som vil gi flerfoldige milliarder i skattelette til de rikeste, vil vi blant annet bruke disse pengene til å heve kvaliteten på utdanningen, svarer Tajik.

Madelen Camilla Rolland (19) synes valgløftet høres lovende ut.

– Jeg synes det er bra at politikerne satser på yrkesfag, sier hun.

– Hadde du selv problemer med å finne læreplass?

– Nei, men det er ikke spesielt vanskelig innen hotell-, restaurant- og reiselivsnæringen. Det er nok andre som har det langt tøffere, sier hun.