Arbeidsutvalget ved UiTs studentparlament består av fire frikjøpte studenter. Da det nye utvalget skulle tiltre, brukte de en dag sammen med det gamle utvalget på å diskutere studentpolitikk.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: «Av og til må man bare ta seg råd»

Dagen ble avsluttet med en treretters middag med vinpakke på en av byens flotteste restauranter, Emmas Drømmekjøkken. Restauranten er byens mest kjente «fine dining»-restaurant. Regningen fra studentenes middag ble dekket av Studentparlamentet, med midler som ifølge studentene er øremerket til studentdemokrati.

– Vi spiste en treretters middag, med én enhet inkludert til hvert måltid. Dette er en årlig middag når det gamle styret går av og det nye går på. Det gjør vi for å belønne all den innsatsen studentene legger inn frivillig, sier studentleder Ida-Elise Seppola Asplund.

– Så dere har frivillige verv?

– Nei, vi får betalt. Men man legger ned en stor frivillig innsats også, utover den kjernetiden på universitetet vi får betalt for. Vi har ikke råd til en slik middag som privatpersoner, og det er litt derfor vi valgte å gjøre det. Uansett hvor vi valgte å spise ute i Tromsø ville det blitt dyrt. Men vi er ikke med i studentpolitikken for å «håve inn millioner» eller spise fine middager. Vi gjør det fordi vi er engasjert, sier hun.

LES OGSÅ: Studentpolitikere håver inn millioner (for abonnenter)

Middagen kostet studentparlamentet 7.700 kroner for åtte personer.

– Synes du det er umusikalsk at dere snakker om trange kår for studentene, og i neste øyeblikk spiser dyre middager vanlige studenter ikke har råd til?

– Jeg håper ikke noen synes det. Det er dumt hvis noen synes det virker dobbeltmoralsk. Dette gjør vi en gang i året, og ellers lever vi nøkternt, med burger, og pizza fra Peppes. Det er viktig å alltid være bevisst på pengebruk, og man kan alltid bruke penger bedre og mer effektiv. Likevel forholder vi oss til budsjettene satt av studentparlamentet.

Statlige midler

Asplund mener det er viktig å få fram hvor pengene kommer fra.

Pengene kommer ikke fra semesteravgiften, men penger fra staten som er øremerket for bruk på studentdemokrati. Så det er ikke studentenes penger, men penger til Studentparlamentet. Derfor tar vi ikke penger fra studentenes pott, men midler som er øremerket til oss.

Hun utelukker ikke en ny slik middag til neste år, men sier de vil begrense pengebruken på alkohol.

– Vi skal gå en runde internt. Det vi har bestemt oss for er å begrense oss til å dekke kun en drikkeenhet per arrangement fremover, og ikke én til hver rett som under denne middagen, sier hun.

LES OGSÅ: Studenten Isabel (24) er nødt til å bo på hytta mens hun jakter bolig

Aleksander Berget er nestleder i studentutvalget og forsvarer også middagen.

– Dette er for å takke det forrige arbeidsutvalget som har lagt ned en god innsats, så det skulle bare mangle, sier han.

Uansvarlig pengebruk

Høyre-politiker Benjamin Furuly er nyvalgt medlem til studentparlamentet. Han er overrasket over pengebruken.

KRITISK: Høyre-politiker Benjamin Furuly sitter i studentparlamentet. Han mener pengebruken ikke kan forsvares:

– Dette er uansvarlig pengebruk. Det er feil, og det sender svært negative signaler til studentene at studentpolitikerne flotter seg og unner seg dyre middager og vin på deres regning. Dette vil jeg ta opp i studentparlamentet, og jeg vil be dem svare for seg. Det er nok mange studentorganisasjoner som ville hatt bruk for de pengene.

Furuly mener Arbeidsutvalget bør gå en runde med seg selv angående pengebruk.

– Dette kan være med på å skape en ytterligere distanse mellom studentpolitikerne og studentene de skal representere.